ua en ru

Недешево і сердито: як Київ готується приймати фінал Ліги Чемпіонів

Недешево і сердито: як Київ готується приймати фінал Ліги Чемпіонів 26 травня в Києві відбудеться вирішальний матч Ліги Чемпіонів (facebook.com-ffukraine)
Автор: Олег Грищак

Вже через три тижні в Києві відбудеться фінал Ліги Чемпіонів 2018. Про те, наскільки місто готове зустрічати гостей - в матеріалі РБК-Україна.

До фіналу Ліги Чемпіонів у Києві залишилося менше місяця, а міська влада вже заявляє про практично повну готовність до проведення чемпіонату. Київ витратить на промо-кампанію, організацію святкових заходів і безпеку 25 млн гривень. Порівняно з витратами на проведення "Євробачення-2017", Ліга Чемпіонів обійдеться місту в 10 разів дешевше. При цьому муніципалітет розраховує, що туристи можуть суттєво поповнити міську скарбницю. Заробити на приїжджих має намір і приватний бізнес. Вже зараз у столиці ажіотажний попит на готелі та оренду квартир. В результаті на фоні нестачі місць готельєри багато разів завищують вартість номерів навіть в готелях економ-класу. Про те, як Київ підготовлений до футбольного чемпіонату і з якими проблемами можуть зіткнутися гості столиці – в матеріалі РБК-Україна.

У всеозброєнні

Фінал футбольної Ліги Чемпіонів УЄФА пройде на столичному стадіоні НСК "Олімпійський" 26 травня. У вирішальному матчі зійдуться мадридський "Реал" і англійський "Ліверпуль". Про те, що фінальний матч одного з найвідоміших футбольних чемпіонатів відбудеться в столиці України, стало відомо ще у вересні 2016 року, коли виконавчий комітет УЄФА дозволив провести захід. Тоді два роки тому президент УЄФА Олександр Чеферін заявив, що організація "покладає на Київ великі надії". "В УЄФА залишилися хороші спогади про блискуче організоване Україною та Польщею Євро-2012, зокрема, про чудовий фінал на стадіоні "Олімпійський", - говорив він в 2016 році. - Ми з нетерпінням чекаємо захоплюючий матч двох кращих в світі клубів у сезоні 2017/18. Це буде чудове свято футболу в прекрасному місті Києві; також у місті буде проходити багато додаткових заходів для всіх уболівальників". У свою чергу, столична влада запевняє, що за два роки встигли підготувати Київ до проведення ЛЧ, а мер міста Віталій Кличко і зовсім назвав Київ "європейською футбольною столицею-2018". Впевненість у тому, що столиця гідно зустріне іноземних туристів та футбольних вболівальників багато в чому заснована на попередньому досвіді проведення в Києві великих міжнародних подій – чемпіонату з футболу "Євро-2012" та міжнародного музичного конкурсу "Євробачення-2017".

Міська влада чекає, що під час проведення фіналів Ліги Чемпіонів і жіночої ліги чемпіонів, який відбудеться на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського 24 травня, столицю відвідають близько 100 тисяч гостей. Головний представник Київської міської державної адміністрації (КМДА) з питань підготовки до фіналу Ліги Чемпіонів Андрій Мірошниченко запевнив РБК-Україна, що "зараз Київ у плановому режимі виконує зобов'язання перед УЄФА щодо підготовки до обох фіналів".

Вимоги УЄФА до приймаючої сторони досить універсальні. Так, муніципальна влада повинна забезпечити 1,5-кілометрову зону безпеки навколо стадіонів, що прийматимуть фінал, безкоштовний і добре організований проїзд гостей до місця проведення матчу, високий рівень правопорядку і доступну кваліфіковану медичну допомогу в разі необхідності. Київ також бере на себе зобов'язання організувати рекламну кампанію, облаштувати безпечні фан-зони у центрі міста для вболівальників і обмежити продаж алкоголю біля НСК "Олімпійський" і навколо основних локацій заходів.

У МВС заявили, що забезпечувати правопорядок під час фіналу Ліги Чемпіонів будуть 12 тисяч поліцейських. "Особовий склад розуміє своє завдання і продемонструє всю повноту відповідальності та професіоналізму", - пообіцяв перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. "На даний момент зобов'язання Києва перед УЄФА виконуються. На сьогодні є план Кабінету міністрів щодо забезпечення безпеки в Києві. При ГУ МВС у Києві створено координаційний штаб. Враховуючи досвід проведення "Євробачення" в минулому році, можна говорити, що безпека буде забезпечена на належному рівні", - переконаний Мірошниченко. Також, за його словами, в столиці зараз готуються до проведення ЛЧ і медичні служби. "Плани по забезпеченню медичної допомоги в Києві розроблені та узгоджені. Швидше за все, будуть чергувати Олександрівська лікарня, і ще одна з лікарень в центрі Києва. Додаткові бригади швидкої допомоги будуть забезпечені, вже проведені відповідні навчання",- розповів чиновник КМДА РБК-Україна.

Лише на проведення фінального матчу ЛЧ Київ витратить 25 млн гривень з міського бюджету. За словами Мірошниченка, ці гроші спрямують на святкове оформлення міста, промо-кампанію і проведення святкового прийому гостей фіналу ЛЧ. "Тут також варто враховувати досвід проведення "Євробачення" рік тому. Протягом 2017 року у нас були "плюс" 300 тисяч туристів, що дало 2,5-3 млрд гривень в економіку міста. Такого роду заходи є досить економічно обґрунтованими, враховуючи, що в минулому році Київ витратив 250 млн гривень, в цьому році – в 10 разів менше", - зазначив Мірошниченко.

В УЄФА вже заявили, що Київ з підготовкою до проведення фіналу ЛЧ впорався. "Я можу сказати, що ви готові, ми разом готові до цього фіналу. Я впевнений, що це буде грандіозний фінал", - повідомив виконавчий директор UEFA Events SA Мартін Каллен 3 травня в ході зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

Дорога на фінал

Забезпечити безперешкодний проїзд вболівальників і туристів по Києву, міській владі буде непросто. Зараз у місті почастішали транспортні затори через проведення ремонтних робіт на декількох магістралях і мостових переїздах. Але Андрій Мірошниченко запевнив РБК-Україна, що до 26 травня левова частка основних доріг, особливо в напрямку до центру Києва, будуть відремонтовані. "Ремонтні роботи сплановані таким чином, щоб основні транспортні магістралі міста були 26 травня доступні для безперешкодного руху. Наприклад, на Дніпровській набережній ремонтні роботи на проїжджій частині будуть завершені до цієї дати", - заявив Андрій Мірошниченко.

Втім, проїзд по місту вже з 12 травня і аж до закінчення фіналу ЛЧ буде ускладнений. Так в районі НСК буде змінена організація дорожнього руху - 39 вулиць перекриють або обмежать на них рух транспорту. Начальник управління транспорту та пасажирських перевезень Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Валентин Кульбако раніше пояснював, що з 12 по 31 травня центральна вулиця Києва - Хрещатик буде перекрита, оскільки там організовують "містечко для параду чемпіонів". А з вечора 25 травня до ранку 27 травня не можна буде проїхати по вулицях Коновальця, Великій Васильківській, Льва Толстого, Лесі Українки.

Разом з тим, при наявності квитка на фінальний матч, ваучера або акредитації гості столиці зможуть безкоштовно користуватися комунальним громадським транспортом, щоб дістатися з аеропортів "Бориспіль" і "Київ" в центр міста. Відшкодувати витрати муніципальних перевізників – зобов'язання УЄФА. Метрополітен, тролейбуси, трамваї і автобуси, які знаходяться у віданні "Київпастрансу" курсуватимуть на 3 години довше, а їх кількість на маршрутах збільшиться, повідомили виданню в КМДА.

А ось за проїзд по залізниці уболівальникам доведеться заплатити. "Укрзалізниця" перевезе групи вболівальників, які прибудуть у столицю. Вже розроблені графіки руху додаткових поїздів до Львова, Харкова та Вінниці, де знаходяться регіональні аеропорти. Є для цього хороший досвід "Євро-2012" та "Євробачення"", - заявив в. о.. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов, уточнивши, що до 26 травня держкомпанія планує запустити додаткові потяги з цих міст до Києва. Станом на 8 травня, на сайті сервісу УЗ по кожному із зазначених напрямків на 25 травня можна придбати квитки – від 150 гривень у плацкартному вагоні – до 1200 гривень у "люксі". Вартість поїздки в поїздах "Інтерсіті +" обійдеться в 350-600 гривень.

Проблемою для іноземних уболівальників можуть стати столичні служби таксі, припускає голова правління ВГО "Українська таксомоторна асоціація" Андрій Антонюк. "У Києві 99 відсотків таксі - нелегальне, і для туристів з-за кордону це буде дикістю. Якщо раптом хтось із них потрапить в ДТП на таксі, ні на яку офіційну компенсацію іноземний турист претендувати не зможе. Іноземці думають, що якщо на автомобілі є "шашечки", значить таксі сертифіковане, водій - професіонал, а пасажир застрахований. Але у нас, на жаль, ситуація інша. "Шашечка" на машині не гарантує хороший сервіс і безпеку", - пояснив РБК-Україна експерт.

Але, якщо говорити про сертифікованих службах таксі, таких як, наприклад, Uber, то від них не варто очікувати будь-якого додаткового підвищення вартості послуг. Але, як і зазвичай, тарифи в дні підвищеного попиту будуть регулюватися з допомогою спеціальних коефіцієнтів. "У компаній є динамічні коефіцієнти тарифів, і вони не будуть "накручувати" зверху ціни. Стабільні перевізники, які щодня виконують 5 тисяч замовлень, за один день зроблять, приміром, на тисячу замовлень більше. Туристи поїдуть, а постійні клієнти залишаться. З цього, офіційні перевізники, яких меншість, звичайно, тарифи підвищувати не будуть. Якщо говорити про нелегалів - варто очікувати зростання тарифів в день матчу в 2-3 рази", - говорить Антонюк. Але як показує практика, в дні ажіотажного попиту, наприклад, напередодні Нового року, вартість проїзду на таксі по Києву зростає як мінімум в 5-7 разів. Так, якщо зазвичай поїздка по центру столиці обходиться в середньому в 70-80 гривень, то 31 грудня ціна проїзду "злетіла" до 500 гривень.

В українському представництві одного з найвідоміших міжнародних сервісів таксі Uber запит РБК-Україна проігнорували. А ось їх найбільший український конкурент Uklon утонил виданню, що в дні підвищеного попиту будуть застосовувати динамічний коефіцієнт. "Наш коефіцієнт є лише рекомендованим, тобто, клієнт може прийняти наш тариф або відмовитися від нього, запропонувавши свою ціну. Ми не очікуємо підвищеного попиту 26 травня, в порівнянні з іншими ключовими датами. Проблема лише у зв'язку з перекриттям вулиць", - пояснив РБК-Україна директор з маркетингу сервісу Uklon Даниїл Ваховський.

Поселити і зберегти обличчя

Втім, вже зараз стає зрозуміло, що головною проблемою бажаючих відвідати фінал ЛЧ стане пошук житла у столиці за адекватними цінами. Тим, хто досі не встиг забронювати номер в готелі або орендувати квартиру, доведеться багаторазово переплатити навіть за номери економ-класу. Високий попит на номери в київських готелях вже викликав різкий стрибок цін на тлі дефіциту місць. Так, за даними сайту Booking.com за дві ночі у будь-якому тризірковому готелі вже зараз пропонується заплатити від 150 до 350 тис. гривень, а ціни на номери в готелях більш високого класу можуть досягати 600 тис. гривень. При цьому практично в кожному готелі залишилось вільними поодинокі номери, а в хостелах, за словами столичних готельєрів, вже немає місць.

"Завжди ціни на житло підвищуються під час міжнародних заходів. Не тільки в Києві, але і у всьому світі. Згідно європейським стандартам, на тисячу чоловік має бути десять готельних місць. В Парижі цей показник доходить до 25 місць на тисячу, а в Києві на тисячу чоловік всього вісім місць. Коли Київ готувався до "Євро-2012", у столиці збільшилася кількість готелів, це дозволить забезпечити житлом усіх бажаючих і під час фіналу ЛЧ. Хоча для подальшого розвитку міста цього, звичайно, недостатньо", - пояснив голова Асоціації готельних об'єднань і готелів міст України Юрій Опанащук.

Андрій Мірошниченко не заперечує проблеми з доступністю житла, хоча вважає їх кілька "роздутими". "На сьогодні готелі повністю забезпечили попереднє бронювання для вболівальників за реальними цінами. Зрозуміло, є попит, і ситуація, що склалася на ринку, коли на місця, що залишилися, накрутили ціни, говорить про те, що ми нормально спрацювали, і всі бажаючі вболівальники житлом давно забезпечені. З однієї сторони є великий попит, з іншого – дефіцит пропозиції. Можна відкрити Booking.com і подивитися готелі у французькому Ліоні, де 16 травня відбудеться фінал Ліги Європи. Я дивився, там залишилося два місця в готелях по 1,5 тисячі євро. Так що ситуація в Києві не показова", - вважає Мірошниченко.

Про те, що випадок Києва не поодинокий говорить і директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук. "Ситуація в Києві така ж, як у Ліоні або Лісабоні, де проходить "Євробачення-2018" (12 травня фінал конкурсу, - ред.). Всі готелі різко підняли ціни, і місця були заброньовані за півроку вперед. Готелі на будь-якому заході такого роду заробляють гроші – ситуацію контролює ринок. Єдине, що стосується Києва – це показує, що в нашій столиці гостро бракує готелів економ-класу ", - розповів Царук.

Незважаючи на заяви експертів про регульований ринок і типову для всієї Європи ситуацію під час підвищеного попиту на готелі, на момент публікації цієї статті, на сайті Booking.com було вісім пропозицій по проживанню в Ліоні (Франція) на 15-17 травня. Номер у тризірковому готелі можна зняти за 13-18 тис. гривень, а в апартаментах оселитися за 40 тис. гривень за дві ночі. У Лісабоні (Португалія) з 11 по 13 травня можна проживати за більш низьку плату. Так двомісний номер у п'ятизірковому готелі можна знайти за 10 тис. гривень (дві ночі), а найдорожчий номер в лісабонській готелі зараз коштує близько 16 тис. гривень.

Ситуацією із зростанням цін в київських готелях вже зацікавилися в Антимонопольному комітеті України. "У зв'язку з інформацією про істотне підвищення готелями Києва цін на послуги з тимчасового розміщення (проживання) у готелях напередодні фіналу Ліги чемпіонів, Київське обласне територіальне відділення АМКУ розпочало моніторинг ринку", - повідомила прес-служба відомства.

На повідомлення про захмарні ціни на проживання в столичних готелях відреагували і самі кияни. Деякі мешканці столиці почали пропонувати європейським уболівальникам своє житло на час проведення фіналу ЛЧ безкоштовно. Така ініціатива - "мабуть, єдиний спосіб зберегти обличчя", вважає одна з учасниць такої акції, яка у соцмережі Facebook представилася Фіоною. У створеному їй пабліку, на який підписані вже близько тисячі чоловік, вже розміщені пропозиції про безоплатну здачу житла в оренду від 60 киян. На момент публікації статті поки на таку гостинність відповіли лише троє іноземних туристів. "До іноземців інформація стала надходити тільки вчора (7 травня, - ред.). Чекаємо більшої кількості - поки спрацьовує зв'язок з Facebook , а потім прийдуть уболівальники через фанклуби", - розповіла Фіона РБК-Україна.

Експерти в сфері готельного бізнесу до подібного роду пропозицій поставилися скептично. "Іноземці не дуже довіряють таким пропозиціям, люди цінують безпеку. Такі ініціативи ніяк не вплинуть на ціни в готелях, і небагато туристів скористаються цими пропозиціями", - впевнений Володимир Царук.