ua en ru

Невеликі нафтові компанії ефективніше відновлюються після кризи, - експерти

Великі російські нафтові компанії важче пережили кризу, ніж їхні конкуренти з меншим за масштабом бізнесом. Найкращу динаміку фінансових показників у порівнянні з докризовим періодом показує «Татнефть». За темпами видобутку попереду «Башнефть», в переробці хороші показники демонструє «Русснефть». Експерти вважають, що це пов'язано в першу чергу з тим, що невеликими нафтовими компаніями легше керувати, передає РБКdaily.

Рейтинг за показником EBITDA очолює «Татнефть». За період із третього кварталу 2008 р. до теперішнього часу компанія змогла збільшити його на 2,38%. Найбільші гравці галузі, навпаки, скоротили цей показник майже вполовину. Динаміка чистого прибутку «Татнефти» також краща в галузі, вона на 23% нижче від докризового показника, в той час як Лукойл не дотягує до колишніх показників 40,8%.

На думку начальника відділу інвестаналізу ІГ «Універ Капітал» Дмитра Александрова, «Татнефть» змогла показати такий результат завдяки корпоративній системі контролю над витратами. Крім того, компанія має стабільну ресурсну базу, в той час як нафтові гіганти продовжують інвестувати в розвиток нових проектів. Низький прибуток Лукойлу за цей період пояснюється скороченням маржі в нафтопереробному сегменті, на який орієнтована компанія.

Тим не менше навіть в переробці Лукойл показує не найкращу динаміку: до докризового показника компанія змогла додати тільки 5,3%, у той час як «Газпром нафта» наростила переробку на 17,7%. Замикає трійку лідерів «Русснефть» - 3%.

За словами аналітика ІК «Велес Капітал» Дмитра Лютягина, зростання переробки «Газпром нафти» пов'язане в першу чергу з придбанням нових активів. Зокрема, компанія консолідувала сербську NIS і результати «Славнефти».

Це ж дозволило «Газпром нефти» збільшити обсяг запасів, даний показник перевищує докризовий рівень майже на 10%. Недалеко пішла «Башнефть» - 7,64%, однак це пов'язано не стільки з проведенням геологорозвідувальних робіт, скільки з переоцінкою запасів.

Криза вплинула на результати і плани компаній тільки у період з четвертого кварталу 2008 р. по перший квартал 2009 р., коли і розмір фінрезультатів, і плани щодо капвкладення постраждали дуже істотно, відзначає Д.Александров.

Компанії змогли швидко відновитися, особливо ті, в яких відбулися зміни в системі управління. Так, зміна власника вивела «Башнефть» у лідери за темпами видобутку, яка на 5% перевищує найкращий період 2008 р. Втім, не всім зміна менеджменту пішла на користь. Так «Русснефть» замикає рейтинг за показником видобутку, відзначає Д.Лютягин. Минулого року вона впала майже на 12%.