ua en ru

НДУ уклав кореспондентські відносини з Clearstream.

Національний депозитарій України (НДУ) відкрив кореспондентський рахунок в одному з найбільших у Європі депозитаріїв - Clearstream, передає "Комерсант-Україна".
На думку експертів, це дозволить українським компаніям знизити витрати на операції з цінними паперами, номінованими в іноземній валюті. Учасники ринку очікують, що Clearstream відкриє аналогічний рахунок в НДУ, що дозволить нерезидентам збільшити торгівлю українськими акціями і облігаціями.
До цих пір НДУ мав такі договори з чотирма російськими депозитаріями ("Росбанк", "Інфінітум", "Депозитарні і корпоративні технології", Центральний московський депозитарій) і одним європейським - Центральним депозитарієм Австрії (ОеКВ). Переговори ведуться і з другим найбільшим європейським депозитарієм - Euroclear Bank, повідомив голова правління НДУ Володимир Ульянов.
Кореспондентські відносини дозволяють українським компаніям дистанційно торгувати на закордонних фондових ринках. Закон "Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" дозволяє встановлювати кореспондентські відносини з іноземними депозитаріями виключно НДУ. Але другий український депозитарій - Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - найближчим часом планує підписати угоду про корвідносини з австрійським і угорським депозитаріями.
Відкриття рахунку в Clearstream дозволить НДУ знизити тарифи на обслуговування клієнтів. "Коротшає ланцюжок кореспондентських відносин. Ті папери, які враховуються Clearstream, тепер не потрібно буде враховувати через кореспондентський рахунок у ОеКВ", - пояснив В.Ульянов. За даними НДУ, з початку 2009 р. через систему корвідносин в Україну надійшло майже 10 млн дол В обліковій системі НДУ зараз обслуговуються номіновані в іноземній валюті цінні папери номінальною вартістю 205 млн грн.