ua en ru

НДУ відмовився від судового позову до МФС щодо встановлення кореспондентських відносин.

Національний депозитарій України заявив про відмову від судового позову до депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" щодо встановлення кореспондентських відносин. "Враховуючи, що відповідно до опублікованої 9 жовтня 2009 р. на веб-сайті МФС інформації депозитарій МФС припиняє депозитарну діяльність, НДУ вважає недоцільним подальший розгляд в судових інстанціях питання щодо встановлення кореспондентських відносин з депозитарієм МФС, оскільки, навіть позитивне вирішення суду за позовом НДУ не вирішує проблем емітентів, виникнення яких було причиною його подачі", - сказано в повідомленні ВЦДП, поширеному його прес-службою.

Нагадаємо, 12 жовтня 2009 р. ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) здійснило передачу цілісного майнового комплексу на користь ВДЦП. ВДЦП отримав статус правонаступника та набув всі права та обов'язки і, таким чином, розпочав депозитарну діяльність.

За словами виконуючого обов'язки голови правління ВДЦП Юрія Шаповала, збільшення активів підтверджує, що ринок з розумінням сприйняв передачу цілісного майнового комплексу від МФС до ВДЦП. "На мою думку, це цілком природно, тому що передача цілісного майнового комплексу відбулась у правових рамках чинного законодавства", - додав Ю.Шаповал.

Після цього НДУ звинуватив депозитарій МФС у використанні сумнівних з погляду законодавства механізмів передачі цілісного майнового комплексу в оренду Всеукраїнському депозитарію цінних паперів. "В результаті передачі цілісного майнового комплексу МФС фактично відбулася передача ВДЦБ інсайдерської інформації, що суперечить ч.1 ст.45 закону "Про цінні папери і фондовий ринок", а передача інформації про облік цінних паперів без письмового дозволу всіх власників цієї інформації-клієнтів МФС суперечить ч.1 ст.42 закону, - заявили в НДУ. - Новостворена структура не має правових підстав надавати послуги клієнтам МФС".