ua en ru

Процес злиття НДУ і ВДЦП може завершитися до кінця літа

Процес створення в Україні Центрального депозитарію розблоковано - злиття Національного депозитарію (НДУ) зі Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів (ВДЦП) завершиться, можливо, вже до кінця літа. Як стало відомо, вчора регулятор фондового ринку зареєстрував емісію акцій НДУ на 73,2 млн грн, в ході якої планується провести обмін нових акцій установи на цінні папери акціонерів ВДЦП. Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) затвердила реєстрацію випуску і проспекту емісії акцій Національного депозитарію. Глава правління НДУ Сергій Румпа повідомив, що мова йде про емісію на 73,2 млн грн, необхідність проведення якої була затверджена акціонерами депозитарію ще 27 квітня 2011 року. "Затримки з організацією реєстрації емісії були викликані тривалим періодом визначення оцінної вартості акцій НДУ і ВДЦП. Тепер же, коли коефіцієнт обміну визначено, ми можемо чекати активного проходження етапів емісії", - сказав він.

Коли рік тому акціонери НДУ вирішили збільшити капітал в 3,4 разу з рівня в 30 млн грн, НКЦПФР, що управляє державним пакетом в 86%, запропонувала на другому етапі розміщення допустити до покупки акцій співвласників ВДЦП. Тоді передбачалося, що акції випуску НДУ можуть бути сплачені як грошима, так і акціями ВДЦП. За словами Румпи, розміщення акцій пройде в два етапи і займе всього місяць.

Нагадаємо, чистий збиток Національного депозитарію України в І кв. 2012 р. збільшився в 8,4 разу - до 1,04 млн грн.