ua en ru

ПДВ-облігації можуть стати конкурентом банківському депозиту, - експерт

ПДВ-облігації, що дозволяють купити державну заборгованість з повернення ПДВ експортерам на вторинному ринку, будуть емітовані уже в липні 2010 р. і мають гарні шанси стати вигідною альтернативою з точки зору прибутковість/ризик, оскільки погашення гарантує держава, а первинними продавцями виступають експортери, які потребують в оборотних коштах. Таку думку висловив директор компанії P&S Asset Management Сергій Савчук.

На його думку, успішний запуск ринку ПДВ-облігацій може також стати істотним фактором збільшення ліквідності боргового ринку України.

«Ризик цих облігацій нижче, ніж ризик банкрутства банку, тому що боржником виступає держава. З точки зору інвестора це означає, що за умови гіршого сценарію, держава, на відміну від банку, завжди буде мати можливість створити потрібну кількість нової гривні щоб розрахуватися з інвестором. Очікуваний рівень ринкової прибутковості на рівні 20% виглядає скоріше привабливим, але буде також залежати і від того, наскільки ринок цих паперів стане ліквідним. Якщо інвестор зможе входити і виходити з ПДВ-облігацій без істотних витрат, цей інструмент стане серйозним конкурентом банківськими депозитами», - відзначив С.Савчук.

Детальніше оцінюючи ризики даних цінних паперів, експерт також зазначив: «Оскільки ризик дефолту по цих паперах близький до нуля, головним ризиком буде виступати ризик зміни ринкової ціни облігацій, який у свою чергу залежить від змін процентних ставок на ринку. Так, вкладник депозиту з терміном повернення через рік втратить (недоотримає) 1% при зростанні ринкових процентних ставок на 1%, а от ціна ПДВ-облігації може втратити більше 2%, за умови, що вона погашається рівними частинами протягом майбутніх 5-ти років. З іншого боку, правило ціноутворення по облігаціях працює в обидві сторони: якщо ставки впадуть на 1% - ринкова ціна такої облігації має зрости приблизно на ті ж 2% або більше. Другим важливим ризиком залишається валютний ризик, і для управління ним знову буде важливий загальний рівень ліквідності цього ринку».

У той же час, С.Савчук вважає, що ПДВ-облігації продаватимуться з істотним дисконтом: «Очевидно, що багато хто, включаючи міжнародних інвесторів, виявляють інтерес вже сьогодні. Наскільки цей потенційний попит виразиться в обсяги інвестицій залежатиме від прибутковості, яку зможуть запропонувати ринку продавці. Думаю, знайдеться пристойний обсяг пропозиції з рівнем дисконту, достатнім для багатьох інвесторів. Сумніваюся, однак, що знайдеться експортер, який зможе продати ринку свої папери без істотного дисконту протягом найближчих місяців, оскільки заявлена купонна дохідність у 5.5% річних поки ще дуже далека від очікуваних ринком 20%».

Він зазначив, що емісія ПДВ-облігацій - однозначно плюс для ринку України. «Експортери отримують можливість поповнити обігові кошти, і хоча не безкоштовно, але зате на ринкових умовах, доступних для всіх у рівній мірі. Ринок отримує новий "безризиковий" борговий інструмент, що в довгостроковій перспективі підвищує ліквідність українського боргового ринку, так як збільшує кількість потенційно зацікавлених продавців і покупців»- резюмував експерт.