ua en ru

НБУ продовжив на три місяці мораторій в "Родовід банку".

НБУ продовжив на три місяці мораторій в "Родовід банку", повідомляє "Комерсант-Україна". Свої кошти юридичні особи і банки-партнери отримають не раніше весни 2010 р. На думку експертів, продовження заборони на виплату коштів захистить інтереси вкладників "Родовід Банку", з огляду на, що банк повинен буде прийняти рахунки клієнтів банку "Надра". Правління Національного банку 15 грудня 2009 р. продовжило мораторій на задоволення вимог кредиторів, що діє з 16 березня в "Родовід Банку". У банку пояснили пролонгацію складнощами переказу коштів з "Укрпромбанку". "Ми не встигли забрати активи з "Укрпромбанку". Якщо це робити через правління і наглядову раду, то це займе більше часу, ніж за участі тимчасової адміністрації, - сказав "Комерсант-Україна" тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина .- Мораторій потрібен, щоб ми не погрузли в зобов'язаннях Укрпромбанку. Ми виплачуємо депозити, але вклади, термін дії яких ще не минув, тільки надійшли до нас".
Родовід Банк отримав вже третю відстрочку на виконання своїх фінансових зобов'язань: спочатку мораторій діяв до 16 вересня, але був пролонгований Нацбанком спочатку до 15 жовтня, а потім - до 15 грудня. Закон № 1617-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків" дозволив Нацбанку продовжувати мораторій на строк до 6 місяців у тих проблемних банках, де в момент прийняття закону працювала тимчасова адміністрація.
Чергове продовження мораторію дозволить Родовід Банку не повертати кошти юридичних осіб та банків-партнерів до 15 березня.