ua en ru

У НБУ заявили, що зростання інфляції в Україні вище прогнозованого

У НБУ заявили, що зростання інфляції в Україні вище прогнозованого Фото: Дмитро Сологуб (flickr.com/NBU)

З початку літа інфляція йде вище прогнозної траєкторії в цьому році

У Національному банку України (НБУ) заявили, що зростання інфляції в країні вище прогнозованого. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

На питання "Ви залишили без змін прогноз по інфляції - 9,1% на кінець року. Які ризики ви бачите для цього прогнозу?" Сологуб відповів: "Інфляція йде вище прогнозної траєкторії в цьому році. Цей ефект почався ближче до літа. Але зростання інфляції сконцентрований в чотирьох товарних групах. На них припадає близько 40% всього зростання індексу споживчих цін. Якщо ж дивитися на структуру кошика, то частка цих чотирьох груп в ній становить менше 20%".

Він повідомив, що, по-перше, в липні ціни на овочі зросли більш ніж на 40%, у зв'язку з несприятливими погодними умовами. Друга група - підакцизні товари, зокрема, тютюнові вироби. Ціни на них зросли на 43% в липні в річному вираженні. Причини дві - зміна системи дистрибуції на ринку і збільшення ставок акцизів. Зростання 43% приблизно половина припала на підвищення акцизу, а половина - на зміну структури ринку.

Ще дві групи товарів, подорожчання яких призвело до прискорення інфляції, - м'ясомолочні продукти. Зростання цін на них, в першу чергу, пояснюється тим, що Україна почала активніше завойовувати світові ринки, і в теж час, в короткостроковому періоді зріс внутрішній попит. Це впливає на внутрішнє пропозицію.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, р. Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) у липні 2017 року була зафіксована інфляція 0,2% в порівнянні з інфляцією 1,6% у червні 2017 року.