ua en ru

НБУ: Заборону ДПСУ щодо врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування необхідно відкликати

Роз'яснення Державної податкової служба України (ДПСУ) щодо заборони врахування від'ємного значення об'єкта оподаткування необхідно відкликати. Про це йдеться в заяві Національного банку Україна (НБУ), передає прес-служба "Українського кредитно-банківського союзу" (УКБС).
"Національний банк зауважив, що заборона щодо врахування у податковому обліку банків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток, отриманого станом на 01 січня 2011 р., призведе до штучного вилучення з валових витрат сум на формування страхових резервів та валових витрат на отримання процентних доходів за кредитними операціями за 2009 р.", - йдеться у повідомленні УКБС.
Відмічається, що внаслідок цього, після 1 квітня 2011 р. банки з метою оподаткування повинні були б визнавати "неіснуючі" доходи від розформування страхових резервів (витрати на формування яких вилучено з податкового обліку) та процентні доходи за кредитними операціями за 2009 р. без врахування витрат на залучення коштів у 2009 р. (касовий метод).
"Внаслідок безпідставних роз'яснень ДПСУ збільшилося податкове навантаження не тільки на банки, а й на всі підприємства, які в період кризи зазнали суттєвих збитків, - заявила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Розв'язання цієї проблеми сприятиме зменшенню фіскального тиску на суб'єкти господарювання, лібералізації умов ведення бізнесу та оздоровленню національної економіки".
Згідно повідомленню, НБУ також зазначив, що нормами Податкового кодексу не встановлена необхідність перерахунку або розподілу від'ємного значення об'єкту оподаткування за І квартал п.р. з метою врахування у складі витрат за ІІ квартал 2011 р.
Нагадаємо, ДПСУ в листах від 08 вересня 2011 р. N 828/3/15-1212 та N 24240/7/15-1217 виклала свою позицію щодо перенесення від'ємного значення попередніх періодів на ІІ квартал 2011 р.: "Позиція ДПС полягає в тому, що до складу витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих тільки в I кварталі 2011 року, без врахування від'ємного значення попередніх років".