ua en ru

НБУ зафіксував сплеск попиту на валюту на готівковому ринку

НБУ зафіксував сплеск попиту на валюту на готівковому ринку Фото: курс долара (Віталій Носач, РБК-Україна)

Громадяни активно купують валюту

На готівковому валютному ринку спостерігається перевищення попиту на іноземну валюту над пропозицією. З початку листопада перевищення становило близько 120 млн доларів.

Про це повідомив голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин.

Водночас, за його даними, на міжбанківському ринку на минулому тижні зафіксоване перевищення пропозиції іноземної валюти клієнтами банків над попитом, яке становило 67 млн доларів. Через це курс гривні до долара на міжбанку за минулий тиждень зміцнився на 0,2%

"За минулий тиждень Національний банк не здійснював валютних інтервенцій, що свідчить про збалансованість ринку на поточних рівнях", - додав Данилишин.

Нагадаємо, за даними НБУ у 2020 році спостерігається перевищення пропозиції валюті над попитом на готівковому ринку. За 10 місяців українці продали банкам валюти та 13 010,0 млн доларів та купили на 11 699,6 млн доларів. Сальдо склало 1 310,4 млн доларів. Зокрема у жовтні перевищення пропозиції на попитом становило 53,5 млн доларів.

Як повідомляло РБК-Україна, Національний банк України (НБУ) протягом тижня 9 - 13 листопада 2020 року не проводив інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському ринку. При цьому центробанк також відмовився від продажу валюти.