ua en ru

НБУ виставить на продаж державні цінні папери зі свого портфеля

НБУ виставить на продаж державні цінні папери зі свого портфеля Фото: Національний банк України

Дохідність встановлюватиметься залежно від терміну до погашення

Правління Національного банку України прийняло рішення про проведення операцій з продажу державних цінних паперів з портфеля НБУ. Про це повідомили у прес-службі Нацбанку.

Дохідність придбання державних цінних паперів буде встановлюватися залежно від терміну до погашення. Сьогодні вони пропонуються ринку на наступних рівнях: 22% - за 6-місячними, 20% - за 1-річними, 17% - за 3-річними, 15% - за 5-річними і 12% - за 10-річниими облігаціями.

Як зазначили в НБУ, метою таких змін є посилення ринкових принципів функціонування грошово-кредитного ринку через задіяння ефективних механізмів ціноутворення та створення можливостей для формування термінової кривої дохідності, пожвавлення вторинного ринку державних цінних паперів і надання банкам додаткових інструментів для диверсифікації своїх активних операцій.

"Національний банк запропонував досить привабливу для банків криву дохідності", - зазначила голова НБУ Валерія Гонтарева, закликавши банкірів переходити з "короткої" ліквідності в обсязі 45 млрд грн до "довгої".

Нагадаємо, НБУ змінив термін нарахування відсотків за депозитними сертифікатами.