ua en ru

НБУ веде продуктивний діалог з Bitcoin-спільнотою в Україні для стимуляції інновацій в країні

Національний банк України не виключає можливості інтеграції Bitcoin у фінансову систему України. Про це повідомила директор департаменту платіжних систем Національного банку України Наталія Лапко.

За словами представника Нацбанку, регулятор має намір не відставати від світових інновацій і уважно стежить за стрімким розвитком ринку кріптовалюти як у світовому, так і українському масштабі.

"Мені імпонує те, що нові технології в нашій країні десь попереду і ми всі зацікавлені в їх розвитку", - заявила Наталія Лапко, зазначивши що сплеск інтересу до використання віртуальних валют є головною тенденцією останнього часу, тому Нацбанк веде активний і продуктивний діалог з Bitcoin співтовариством.

При цьому, керівництво НБУ зазначає, що використання віртуальних валют вимагає ретельного осмислення і моніторингу з боку державних регуляторів.

"Національний банк України і надалі буде вивчати досвід впровадження інноваційних продуктів на ринку платежів і відслідковувати політику центральних банків і державних установ інших країн для того, щоб врегулювати питання віртуальних валют в європейському і загальносвітовому контексті. Я не думаю, що світова спільнота залишить абсолютно безконтрольним це явище", - зауважила директор департаменту платіжних систем Національного банку України Наталія Лапко.

Таким чином, всі директиви українського регулятора, за запевненнями керівництва НБУ, будуть побудовані на базі глобального думки і загальносвітових правил, заснованих на єдиній законодавчій базі. При цьому, активне використання передових технологій буде вигідно в першу чергу українським громадянам, оскільки ключовим перевагою Bitcoin-інтеграції для населення України є спрощення транскордонних платежів і доступ малого та середнього бізнесу до міжнародних ринків збуту.

За даними директора департаменту роздрібних платежів НБУ Сергія Шацького, комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року передбачає подальший розвиток безготівкового обігу та роздрібних безготівкових платежів з використанням електронних платіжних засобів і кроки в цьому напрямку вже здійснюються.

"Ефективне просування на ринок нашої національної платіжної системи залежить, зокрема, від інноваційних рішень, які будуть використовуватися. Ми розуміємо, що базовий функціонал може задовольнити ринок лише деякий час, а майбутнє належить передовим технологіям. Регулятор вітає всі ініціативи, які допомагають розвитку ринку безготівкових платежів в Україні, і відкритий для обговорення усіх нових тенденцій в цій сфері", - підкреслив Сергій Шацький.