ua en ru

НБУ в 2011 р. поступово здешевлюватиме гривню в інтересах експортерів, - експерти

В 2011 р. гривня більш "коливатиметься", аніж цього року, оскільки Україна повинна буде виконати вимогу МВФ щодо запровадження в країні "гнучкого" курсу національної валюти. Таку думку висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, пише Deutsche Welle.

Ослаблення гривні буде на рівні 3%, каже експерт. "Укріплення гривні, в принципі, можливе, але коректно для України було б зараз проводити поступове її ослаблення. Принаймні до тих пір, поки ми вийдемо на позитивний поточний баланс", - наголошує О.Жолудь.

Президент Європейської бізнес-асоціації, керуючий директор Dragon Capital Томаш Фіала наголошує, що українці мають звикнути, що курс гривні відтепер буде "плаваючим".

Фінансовий аналітик рейтингової агенції "Експрес-рейтинг" Віталій Шапран переконаний, що оптимальний варіант для всіх буде гривня, яка коштуватиме 8 грн за долар "плюс-мінус 5%". "Допоки Україна співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями, у гривні у 2011 р. буде безхмарне майбутнє",- сказав В.Шапран.

Кілька місяців нового року українська валюта буде підтримуватися за інерцією, а потім важко спрогнозувати її майбутнє, адже воно залежатиме від політики НБУ. Тим часом новий голова Нацбанку не окреслив подальші перспективи гривні, вважає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

"Новий голова НБУ пан Арбузов на якомусь етапі може підтримувати інтереси великих експортерів. А їм, як правило, вигідна або шокова девальвація, або повільна", - каже він.

Д.Боярчук прогнозує, що у 2011 р, попри запевнення уряду, валютні резерви скорочуватимуться, і поповнювати їх можна буде або новими кредитами МВФ, або іншими зовнішніми запозиченнями.