ua en ru

НБУ посилив санкції до банків за порушення купівлі валюти

НБУ посилив санкції до банків за порушення купівлі валюти Фото: Національний банк України

Порушників тепер можуть не тільки штрафувати, але і позбавляти можливості здійснювати деякі операції на валютному ринку

Національний банк України (НБУ) посилює дисципліну банків на міжбанківському валютному ринку. 30 червня регулятор прийняв постанову № 495, мета якого - підвищити відповідальність банків за дії на валютному ринку. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У прийнятій постанові основний акцент зроблений на відповідальності банків за порушення вимог нормативно-правового акта НБУ з питань регулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України. Тим, що встановлює обмеження на перевищення загального обсягу покупки безготівкових іноземних валют та банківських металів за гривні над обсягом їх продажу за власними операціями уповноваженого банку.

У повідомленні наводяться пояснення застосування постанови заступником голови НБУ Олега Чурия. Зокрема, спочатку порушник отримує письмове попередження. Якщо він до нього не прислухається, а регулятор знову фіксує порушення, то на банк накладається грошовий штраф. До найбільш недисциплінованим будуть застосовуватися не тільки грошові штрафи, але й обмеження, зупинення прав банку на здійснення окремих видів валютних операцій.

Олег Чурий: "Безумовно, що діють тимчасові обмеження на валютному ринку створюють незручності. Одночасно вони дають можливість забезпечити рівновагу на міжбанківському валютному ринку, що є однією з умов забезпечення цінової стабільності в державі. Тому ми вимагаємо від банків зважених і дисциплінованих рішень під час купівлі безготівкової іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку" .

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ збільшив перелік організаторів торгівлі для здійснення операцій з ОВДП.