ua en ru

НБУ збільшив активи на 24,8 млрд гривень в I півріччі 2016

НБУ збільшив активи на 24,8 млрд гривень в I півріччі 2016 Фото: НБУ наростив активи

Власний капітал регулятора виріс на 36,1 млрд гривень

Активи Національного банку України (НБУ) за шість місяців поточного року збільшилися на 3%, або на 24,8 млрд гривень з 849 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Статті, які показали найбільше зростання серед активів центрального банку - це складові міжнародних резервів України (цінні папери нерезидентів авуари в спеціальних правах запозичень та ін), які зросли на 28,3 млрд гривень (на 9%) до 347, 5 млрд гривень. На кінець звітного періоду міжнародні резерви досягли в еквіваленті 14 млрд доларів - зазначив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стринжа. - Інший стійкий позитивний тренд - це зменшення кредитів, наданих банкам та іншим позичальникам. Цей показник зменшився на 18,4 млрд гривень, тобто банки продовжують повертати рефінансування центрального банку, що свідчить про продовження зростання ліквідності банків".


За його словами, загальний обсяг зобов'язань регулятора зменшився на 11,3 млрд гривень, або на 2% (з 726,4 млрд гривень до 715,1 млрд гривень).

"За ці півроку кількість депозитних сертифікатів, емітованих Національним банком, зменшилася на 45% - з 89,8 млрд гривень до 49,7 млрд гривень. Завдяки пом'якшення монетарної політики центрального банку цей фінансовий інструмент поступово втрачає привабливість для банків. Ми сподіваємося, що це стане додатковим чинником для відновлення кредитування реальної економіки за умови зменшення боргового навантаження підприємств та посилення захисту прав кредиторів", - зазначив Стрижа.

Власний капітал центрального банку за цей період виріс на 36,1 млрд гривень.

Як повідомлялося, НБУ продав заставного майна банків на 255,3 млн гривень у I півріччі 2016.