ua en ru

НБУ затвердив порядок кредитування ФГВФО

Національний банк визначив порядок видачі кредитів Фонду гарантування вкладів фізосіб. Він дасть відомству можливість збільшити активи, забезпечивши оперативні виплати населенню навіть у разі виникнення проблем у великих банків, пише "Комерсант-Україна".

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) отримав можливість поповнити свої ресурси для виплати відшкодувань вкладникам ліквідованих банків. Нацбанк прийняв постанову N95, якою затвердив порядок кредитування фонду. Тепер ФГВФО зможе звертатися до регулятора за отриманням позики на період до одного року.

Розмір такої позики не може перевищувати 95% від чотирикратного розміру надходжень, отриманих ФГВФО у попередньому кварталі, а також суми необхідних поточних виплат. Вартість кредитів буде формуватися виходячи з індексу інфляції, проте буде не нижче облікової ставки НБУ -7,5% річних. При цьому ставка може змінюватися. НБУ видаватиме кошти під заставу держоблігацій, крім євробондів, термін погашення яких настає не раніше, ніж через десять днів після планованого терміну погашення кредиту. Позикові кошти дозволять ФГВФО швидко відреагувати на можливі потрясіння на банківському ринку. "Якщо коштів оперативного резерву недостатньо, ми відразу відкриваємо кредитне вікно з боку Нацбанку і отримуємо необхідні кошти. Якщо і цього не вистачить, то підключиться держава через Міністерство фінансів і державний бюджет", - заявив заступник директора-розпорядника фонду Андрій Оленчик.

Отримання можливості поповнити свої кошти є своєчасним для ФГВФО. За I квартал цього року його активи зменшилися на 1,3 млрд грн і зараз становлять 4,8 млрд грн. Для порівняння, в I півріччі 2010 року, коли в Україні були ліквідовані 14 банків, активи фонду зменшилися майже на 1,51 млрд грн. Настільки різке скорочення з початку цього року сталося через виплат компенсацій вкладникам ліквідованого Банку Таврика. На 1 квітня Фонд повернув депозити його вкладникам у розмірі 1,4 млрд грн, виплативши 76,2% усієї суми.

Банкіри давно звертали увагу на те, що при виникненні проблем у будь-якого з найбільших установ у фонду не вистачить власних коштів для виплати компенсацій вкладникам. Особливу актуальність це питання отримав після того як минулого року було встановлено, що виплата вкладів має розпочатися не пізніше семи днів після прийняття рішення про ліквідацію банку. Раніше виплати здійснювалися протягом трьох місяців, а в разі виникнення проблем у системоутворюючих банків - шість місяців.

Загальний обсяг депозитів населення в банківській системі, за винятком внесків Ощадбанку, які гарантуються урядом безпосередньо, на 1 січня становив 340 млрд грн. У свою чергу резерви ФГВФО зараз рівні 4,8 млрд грн. При цьому у фонді мають намір до кінця року наростити їх до 6 млрд грн, чому посприяє диференціація внесків банків. З II кварталу розмір внесків буде залежати від середньозваженої процентної ставки банків за вкладами, частки депозитів фізосіб в пасивах і співвідношення валютних і гривневих вкладів у портфелі.

Однак, за оцінками фінансистів, навіть таке зростання активів фонду може виявитися недостатнім. "Теоретично, якщо раптом виникнуть проблеми відразу в декількох великих банках, у фонду не вистачить активів для всіх виплат. А кредитування від Нацбанку дає фонду можливість виконати свої зобов'язання, - говорить заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. - Якщо фонд буде робити все оперативно, це допоможе підвищити довіру вкладників до системи ".

Підтримка з боку НБУ повинна не тільки вирішити проблему гарантування вкладів громадян, але і збільшити довіру до банківської системи з боку населення. За даними НБУ, в I кварталі вклади населення в банківській системі зросли на 20,7 млрд грн, досягнувши 386 млрд грн. Втім, за словами учасників ринку, інформування населення про державне гарантування вкладів здатне значно прискорити приплив коштів на депозити. "До нас приходять люди, які хочуть розмістити гроші на депозитах, але при цьому вони навіть не чули про існування Фонду гарантування вкладів. Коли їм розповідають, що ця структура в разі чого поверне їм вклади, вони просто не вірять в це, оскільки у людей немає довіри до державних установ ", - розповідає заступник голови правління одного з великих банків.