ua en ru

НБУ спростив умови видачі валютних ліцензій фізособам

НБУ спростив умови видачі валютних ліцензій фізособам Фото: Національний банк України

Прийняте регулятором постанова створює "цивілізовані" умови для українців, що працювали за кордоном

Національний банк України (НБУ) поліпшив умови видачі індивідуальних ліцензій фізичним особам для здійснення деяких валютних операцій. Правління нбу прийняло постанову №479 "Про внесення змін до положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України". Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Постановою передбачено, що якщо фізособа-резидент, будучи за кордоном, відкрила банківський рахунок і розмістив на ньому валютні цінності, то після повернення на батьківщину людина повинна отримати відповідну ліцензію. Строки для отримання ліцензії встановлені такі: не пізніше 24 місяців від дати вовзращения в Україну, якщо строк перебування за кордоном становила не менше 183 днів поспіль, та не пізніше 2 місяців з моменту повернення, якщо перебування тривало менше 183 днів.

Фізична особа, яка змінила свій статус з нерезидента на резидента також повинен отримати валютну ліцензію на протязі 24 місяців з моменту зміни статусу.

У зазначені терміни фізособа має право розміщувати валютні цінності на своєму рахунку без ліцензії. Виняток становить випадок переказу грошей з України на такий рахунок, який вимагає отримання ліцензії.

Крім того, з 1 року до 3 років збільшено термін дії ліцензії для фізосіб, які не є підприємцями.

За словами заступника голови Нацбанку Олега Чурия, які наводить прес-служба, норми цієї постанови створюють цивілізовані умови для українців, які працювали за кордоном. "Визначені реальні терміни для продовження/отримання валютної ліцензії. У перспективі зароблені фізособами за межами нашої держави гроші зможуть без будь-яких перешкод повернеться в Україну. Інший аспект - це сприяння рееміграції населення в Україну, а також залучення до роботи і постійного проживання у нашій країні талановитих, успішних, багатих фахівців і менеджерів світового рівня", - додав Олег Чурий.

НБУ спростив умови видачі валютних ліцензій фізособам

Фото: Лібералізація видачі окремих індивідуальних валютних ліцензій на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України.

Нагадаємо, раніше НБУ заявив про спрощення порядку проведення банками валютних операцій.