ua en ru

НБУ спростив умови імпорту нафти і газу

НБУ спростив умови імпорту нафти і газу Фото: Національний банк України

Спрощено також умови розрахунку по закупівлях інших видом енергетичних товарів

Національний банк України (НБУ) спростив умови розрахунків за операціями з імпорту енергетичних товарів. Відповідне рішення передбачене постановою правління нбу від 4 березня №139, повідомляє прес-служба Нацбанку.

У повідомленні говориться, що на даний момент уповноважені банки зобов'язані здійснювати авансові платежі в іноземній валюті за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором, загальна вартість якого перевищує 500 тис. доларів (в еквіваленті), виключно з використанням акредитивної форми розрахунків.

Виключенням в цьому вимозі раніше було зроблено тільки для життєво необхідних товарів, перелік яких встановлено Законом України від 28.12.2014 № 73-VIII "ПРО заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року". До такого роду товарів ставилися продукцію енергетичного імпорту. Однак, 1 січня даний закон втратив силу і цей виняток перестало застосовуватися.

Внісши зміни в постанову № 124, НБУ, передбачив знову список такого роду товарів (винятків). Вимоги тепер не будуть поширюватися на операції з купівлі нафти, природного газу, електроенергії, бензину, дизпалива та інших енергетичних товарів. Аналогічне виключення введено НБУ для реалізації проектів, що фінансуються за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій.

За даними прес-служби, ці зміни - результат спільної роботи НБУ і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ ухвалив рішення продовжити валютні обмеження на 3 місяці.