ua en ru

НБУ спростив процедуру капіталізації банків

НБУ спростив процедуру капіталізації банків Фото: НБУ спростив порядок капіталізації банків (НБУ)

Також спрощено порядок припинення банківської діяльності

Національний банк визначив процедуру спрощеної капіталізації банку та порядок припинення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи відповідно до вимог Закону України "Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків". Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, змінами передбачено зменшення строків розгляду поданих до Національного банку документів та оптимізації процедур капіталізації, внесені в положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.

Так, відтепер банк має право здійснити капіталізацію за спрощеною процедурою за умови отримання на це попередньої згоди Національного банку України.

У свою чергу, Національний банк приймає рішення про надання банку попередньої згоди або про відмову в наданні попередньої згоди протягом десяти робочих днів після отримання документів.

Також визначено спрощений порядок погодження змін до статуту банку, пов'язаних із збільшенням статутного капіталу за спрощеною процедурою.

Крім того, сортуються погодження набуття або збільшення істотної участі в банку при застосування спрощених процедур капіталізації та реорганізації банку.

І, нарешті, постановою врегульовується питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи. Це дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги Національного банку України щодо капіталізації, залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Відповідні зміни передбачені постановою правління НБУ від 16 червня 2017 №56 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України", яка набирає чинності з 20 червня 2017 року.

Нагадаємо, раніше Нацбанк оптимізував процедуру злиття банків.