ua en ru

НБУ спростив банкам контроль за експортно-імпортними операціями

НБУ спростив банкам контроль за експортно-імпортними операціями Фото: Національний банк України

Для підтвердження надання послуг тепер досить інвойсу

Національний банк України (НБУ) спростив порядок здійснення банками контролю за експортно-імпортними операціями. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Правління Нацбанку 16 червня 2016 прийняв постанову № 347, якою внесено зміни до "Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями щодо спрощення взаємовідносин між банками, клієнтами та державними органами", - йдеться в повідомленні.

Так, спрощений документообіг при здійсненні валютного контролю за експортними та імпортними операціями. Тепер банкам надано можливість поряд з паперовою формою використовувати електронну форму повідомлень для обміну інформацією, необхідною для здійснення контролю за експортними, імпортними операціями резидентів;




Також НБУ врегулював питання здійснення банками контролю за експортно-імпортними операціями клієнтів на підставі документів, складених у відповідності з законодавством України в сфері електронної комерції Відтепер банки можуть також контролювати експортні, імпортні операції, що здійснюються з використанням електронних угод;

Для підтвердження надання експортно-імпортних послуг стало можливим використовувати інвойс, як документ, що засвідчує факт надання послуг, - повідомляє регулятор.

Крім того, скасовано обов'язкове надання клієнтами письмових підтверджень іноземного податкового органу про суму сплачених податків (тепер підтвердження надається резидентом за вимогою банку).

Нагадаємо, раніше НБУ спростив порядок відкриття банками рахунків суб'єктам господарювання.