ua en ru

НБУ спрощує повернення іноземних інвестицій з України

НБУ спрощує повернення іноземних інвестицій з України Фото: Національний банк України

Регулятор також зменшив кількість процедур, потрібних для здійснення операцій на валютному ринку

Національний банк України (НБУ) спрощує порядок повернення іноземних інвестицій для інвесторів та видачу дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою. Відповідну постанову №331 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України" прийнято регулятором 24 травня, повідомляє прес-служба Нацбанку.

В частині видачі дозвільних документів на валютні операції, постанова передбачає кілька змін. По-перше, клієнти уповноважених банків, які бажають здійснити валютну операцію, зможуть не подавати документи, що знаходяться в публічному доступі. Йдеться про виписку з ЄДРПОУ та копії сертифіката суб'єкта оціночної діяльності, виданого Фондом державного майна.


Крім того, клієнти уповноважених банків можуть не надавати переклад SWIFT повідомлень і документів, текст яких викладено одночасно іноземною та українською (або російською) мовами.

Також НБУ прийняв рішення спростити проведення валютних операцій за кредитними договорами, укладених резидентами з міжнародними фінансовими організаціями. За такого роду валютними операціями тепер уповноважені банки не будуть застосовувати додаткові заходи для виявлення ознак фінансових операцій, які можуть призвести до здійснення уповноваженим банком ризикової діяльності.

У повідомленні йдеться, що регулятор також прийняв рішення спростити порядок повернення іноземних інвестицій. Тепер іноземним інвесторам, які хочуть повернути інвестиційний внесок, не потрібно буде подавати в уповноважений банк виписку (довідку) уповноваженого банку про фактичне надходження іноземної валюти в Україну або документи, які підтверджують формування інвестиційного вкладу за рахунок реінвестицій.

Зміни набирають чинності з 25 травня 2016 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ активізує купівлю валюти з початком приватизації великих підприємств.