ua en ru

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 30%

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 30% Фото: глава НБУ Валерія Гонтарєва

Відповідне рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні правління НБУ

Як повідомляє "РБК-Україна", Як повідомляє "РБК-Україна", З метою закріплення позитивних змін на грошово-кредитному ринку та підтримки тренда на зниження інфляції правління Національного банку України вирішило залишити облікову ставку незмінною на рівні 30%. Таке рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні правління НБУ, присвяченому питань монетарної політики, передає прес-служба регулятора.

На засіданні відбулося обговорення макроекономічної ситуації, стану грошового-кредитного ринку, прогнозу подальшого розвитку ситуації та прогнозування можливої зміни монетарних інструментів. Було відзначено поступове зниження інфляційного тиску.

Так, у червні продовжилося уповільнення споживчої інфляції - приріст індексу споживчих цін становив 0.4% порівняно з 2,2% у попередньому місяці. Темп базової інфляції також сповільнилося до 0,4% у червні (в порівнянні з 4,6% в квітні і 1,9% в травні). Стримуючий вплив на цінову динаміку відбувалося, зокрема, за рахунок підвищення збалансованості валютного ринку. На міжбанківському та готівковому сегментах валютного ринку в липні, як і в попередні два місяці, попит на іноземну валюту був нижче, ніж її пропозиція. Тому коливання ринкового курсу гривні до долара США відбувалися в досить вузькому діапазоні, зазначили в НБУ.

"Позитивні зрушення, які ми спостерігаємо, свідчать про ефективність стабілізуючих дій Національного банку. Зараз грошово-кредитний ринок збалансований і якщо цей баланс буде зберігатися, ми очікуємо подальшого уповільнення споживчої інфляції. Тому за умов стійкого зниження інфляційних ризиків ми перейдемо до пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчій перспективі", - заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Відзначимо, напередодні НБУ поліпшив умови видачі індивідуальних ліцензій фізичним особам для здійснення деяких валютних операцій.