ua en ru

НБУ погодив з Мінфіном зниження ставки податку для фізосіб при торгівлі ОВДП до 6%, - джерело

Національний банк погодив з Мінфіном зниження ставки оподаткування для фізичних осіб при отриманні ними доходу від торгівлі облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП) до 6%. Відповідна домовленість була досягнута на зустрічі першого заступника голови НБУ Юрія Колобова і міністра фінансів Валерія Хорошковського, передає видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в НБУ.

Згідно ст. 165 Податкового кодексу, громадяни звільнені від сплати податку з відсотків, нарахованих на папери Мінфіну та НБУ. Однак фізособи платять 15% з доходу від інвестиційної діяльності, а 17% - якщо цей щомісячний дохід перевищує планку 10,17 тис. грн.

Банкіри відзначають, що зниження ставки податку підвищить інтерес громадян до вкладень у держпапери на вторинному ринку, де ОВДП можна купити з дисконтом (при продажі на вторинному ринку ПДВ-облігацій торги почалися з 25-процентного дисконту) і отримати додатковий оподатковуваний дохід. Приплив коштів на ринок необхідний, оскільки багато банків вже почали скорочувати обсяг активних операцій в Україні. При цьому Мінфін, навпаки, планує до 2012 р. наростити продаж ОВДП - з 50,3 млрд грн до 61 млрд грн.

"Багато хто хотіли б купувати ОВДП",- говорить начальник відділу економічних досліджень "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький. "Інтерес до державних паперів може збільшитися, але більшість людей будуть порівнювати прибутковість по них із прибутковістю депозитів у банках",- підкреслив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. На останніх аукціонах Мінфін продавав короткі гривневі держпапери зі ставкою 13,5% (валютні - на 9,3%), тоді як на вторинному біржовому ринку їх середня дохідність становила 11-15%.

Зі зниженням податку експерти очікують збільшення попиту на ОВДП для мінімізації оподаткування прибутку. В умовах можливості проведення збиткових угод з цінними паперами юридичні особи можуть уникати сплати податку на прибуток у розмірі 21%, переводячи на прибуток фізосіб, які заплатять 6%. Цьому сприятиме спрощена процедура легалізації коштів.

"Фінансовий моніторинг при операціях з держпаперами не проводиться",- зазначив Заблоцький. Юристи говорять, що операції з цінними паперами на фондовому ринку припускають спрощену ідентифікацію клієнта, тому вже кілька років використовуються для легалізації капіталів. За даними НБУ, 19 січня на позабіржовому ринку було проведено 13 угод з 11,2 млн облігацій, прибутковість по яких перевищила 1775%, а 24 листопада 2011 року прибутковість була навіть вище 4000%.

За оцінками банкірів, за кілька років обсяг виведення коштів за кордон завдяки фіктивними операціями з цінними паперами перевищив 27 млрд дол. "Частина цих коштів може бути повернута в Україну і легалізована тільки завдяки зниженню ставки оподаткування",- вважає Заблоцький.