ua en ru

НБУ погодився збільшити термін нарощення капіталу банків до трьох років

Під час зустрічі з представниками Асоціації українських банків (АУБ) в НБУ погодились щодо необхідності збільшення терміну нарощення капіталу до 3 років. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Також, в НБУ повідомили, що замість раніше запропонованого законопроектом збільшення статутного капіталу банків до 500 млн грн буде запропоновано суму у розмірі 120 млн грн. Щодо інших пропозицій АУБ, то по них триває дискусія, яка має продовжитись як у стінах парламенту, так і між НБУ та АУБ.

Як наголосили представники АУБ, за європейським законодавством достатність капіталу діючих банків оцінюється не за показником статутного, а за розміром регулятивного капіталу, який включає окрім статутного ще й інші складові капіталу, у тому числі сформовані за рахунок прибутку цих банків (розкриті резерви). Окрім цього, президент АУБ звернув увагу на те, що програмою економічних реформ України на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" (розвиток фінансового сектору), затвердженою Президентом України В.Януковичем, також передбачено збільшення капіталу банків. Проте, як відзначив Олександр Сугоняко, у згаданій президентській програмі наголошується на необхідності збільшення не статутного, а власного капіталу банків, причому терміни такого збільшення встановлюються більше 2 років.