ua en ru

НБУ пом'якшив умови кредитування Фонду гарантування вкладів

НБУ пом'якшив умови кредитування Фонду гарантування вкладів Фото: Національний банк України (НБУ)

Зміни набирають чинності 8 червня 2017 року

Національний банк України пом'якшив умови надання кредитів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Суть змін полягає в тому, що відтепер фонд має право звернутися до Національного банку з клопотанням про зміну умов кредитного договору за наявності обґрунтованої потреби. При цьому, клопотання має бути подано не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання терміну чергового платежу за кредитом.

Крім того, тепер фонд буде можливість подовжувати термін користування кредитом від НБУ. При цьому, загальний термін користування кредитом з урахуванням усіх продовжень повинен становити не більше 5 років. Також, у разі продовження терміну користування кредитом процентна ставка по ньому встановлюється на рівні діючої процентної ставки за кредитним договором, але не менше облікової ставки НБУ на дату прийняття рішення про продовження строку користування кредитом.

Також регулятор пом'якшив вимоги за строками погашення державних облігацій, які надаються ФГВФО в заставу за кредитом. Раніше НБУ брав в якості застави ті ОВДП, термін погашення яких настає не раніше ніж через два дні після строку погашення кредиту. Тепер в якості застави приймаються в тому числі папери, строк погашення яких настає не раніше ніж за день погашення кредиту або його відповідної частини.

У той же час Національний банк уточнив порядок користування фондом кредитами НБУ у разі наявності у фонду вільної ліквідності. Фонд буде зобов'язаний достроково (повністю або частково) повернути кредит, при наявності вільної ліквідності на підставі щомісячного розрахунку з урахуванням вимог Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". При цьому мінімальний обсяг коштів фонду не може бути нижчим за 2,5% від суми гарантованих фондом коштів вкладників.

Національний банк, у свою чергу, має право здійснювати в день погашення облігацій договірне списання коштів з поточних рахунків фонду на погашення заборгованості за кредитом, якщо день погашення припадає на день повернення кредиту.

Відповідні зміни закріплені постановою правління від 7 червня 2017 № 47 "Про затвердження змін до Положення про підтримку ліквідності Національним банком України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", яке вступає в силу з 8 червня 2017.

Нагадаємо, ФГВФО змінить схему продажу активів неплатоспроможних банків.