ua en ru

ФГВФО змінить схему продажу активів неплатоспроможних банків

ФГВФО змінить схему продажу активів неплатоспроможних банків Фото: ФГВФО змінює схему продажу активів банків-банкрутів

Активи будуть продаватися за своєю номінальною ціною

Фонд гарантування вкладів фізосіб змінить схему реалізації активів збанкрутілих банків. Про це повідомив глава ФГВФО Костянтин Ворушилін, передає Finclub.

За його словами, фонд буде продавати активи не за оцінною вартістю, яка в більшості випадків занижена, а за номінальною, тобто реальної ринкової на момент продажу.

"Фонд неодноразово заявляв про погану якість банківських активів, які дісталися нам у спадок. Їх ринкова вартість в рази нижче, ніж записана "на папері": за балансовою вартістю до 470 млрд гривень, оціночна - ледве перевищує 100 млрд гривень", - заявив Ворушилін.

Він пояснив, що стара модель продажу давала підстави для звинувачень фонду в розкраданні коштів, тому і виникла необхідність розпочати пілотний проект по зміні схеми проведення торгів.

Тепер, на кожному наступному аукціоні початкова ціна продажу активу буде знижуватися на 10%. Якщо покупець не з'явиться і на восьме торгах (-70% від початкової ціни), то лоти будуть об'єднані в пули.

"Ці пули будуть продаватися, зокрема, і за принципами "голландського аукціону" - заплановані кроки щодо зниження ціни будуть проходити протягом одного дня", - пояснили у фонді.

Нагадаємо, ФГВФО виставив на аукціон колекційні монети вартістю близько 300 тис. гривень.