ua en ru

НБУ вирішив ліквідувати "Омега Банк"

НБУ вирішив ліквідувати "Омега Банк" Фото: НБУ

У січні 2015 банк був віднесений до категорії

Національний банк України (НБУ) учора, 6 липня 2015 року, ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію "Омега Банку". Про це повідомляє прес-служба НБУ.

З огляду на здійснення ПАТ "Омега Банк" ризикової діяльності, наслідком чого стало погіршення показників його фінансового стану, та наявність загрози інтересам вкладників та інших кредиторів цього банку, у січні 2015 банк було віднесено до категорії проблемних та призначено куратора - службовця Національного банку України.

Після віднесення банку до категорії проблемних відбулось значне погіршення показників його діяльності, зменшення регулятивного капіталу до від'ємного значення, збиткова діяльність, недотримання встановленого значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2), недотримання порядку формування та зберігання обов'язкових резервів на кореспондентському рахунку в Національному банку України. Тобто діяльність ПАТ "Омега Банк" не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Національного банку України у зв'язку з чим у березні 2015 року банк було віднесено до категорії неплатоспроможних

Згідно зі статтею 39 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фондом гарантування вкладів фізичних осіб було затверджено план врегулювання неплатоспроможного банку ПАТ "Омега Банк, який передбачає спосіб його виведення з ринку шляхом створення та продажу інвестору перехідного банку з передачею йому активів та зобов'язань неплатоспроможного ПАТ "Омега Банк" з його подальшою ліквідацією.

Розглянувши відповідну пропозицію Фонду, правління Національного банку України прийняло постанову від 06.07.2015 № 437 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного ПАТ "Омега Банк".

Нагадаємо, раніше НБУ вирішив ліквідувати банк "Стандарт".