ua en ru

НБУ роз’яснив порядок зарахування валютних коштів на рахунки фізосіб в Україні

Національний банк України роз'яснив порядок зарахування валютних коштів на рахунки фізичних осіб в межах України. Про це повідомила прес-служба асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).

Повідомляється, що новий порядок надходження валютних коштів, визначений постановою № 365 від 16 вересня 2013 р., не поширюється на операції з розрахунків дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні та представництв міжнародних організацій на території України з власними співробітниками, якщо останні не є громадянами України або не проживають в ній постійно та акредитовані в МЗС України.

Також НБУ зазначив про можливість зарахування надходжень в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок фізичної особи (резидента або нерезидента) в іноземній валюті, яке здійснюється лише за договором дарування валютних цінностей, посвідченим нотаріально.

Одночасно регулятор роз'яснив порядок зарахування гривневого еквіваленту від продажу інвалюти, переказаної на поточний рахунок фізичної особи (резидента або нерезидента) у іноземній валюті в межах України, у разі відсутності відкритого поточного рахунку у гривні.

Так, якщо фізична особа - отримувач переказу має в уповноваженому банку рахунок в інвалюті і була ідентифікована банком, то для зарахування гривневого еквівалента від продажу надходжень в інвалюті їй відкривається поточний рахунок у національній валюті. Укладання договору банківського рахунку в гривнях здійснюється під час першого звернення такої особи до банку. Якщо ж отримувач не має в цьому банку рахунків і не був ідентифікований, то гривневий еквівалент від продажу надходжень в інвалюті такій особі зараховується на окремий рахунок до часу її звернення до банку для відкриття поточного рахунку в гривнях.

Крім того, НБУ повідомив про можливість поповнення готівковою інвалютою поточного рахунку фізособи в інвалюті довіреною особою. Представник за довіреністю, яка посвідчена нотаріально, має право вносити готівкову іноземну валюту на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи, яку він представляє.