ua en ru

НБУ дозволив банкам зараховувати ОВДП, випущенні під Євро-2012, для покриття обов’язкових резервів

НБУ з метою нівелювання можливої загрози виникнення монетарного тиску на ціни та стимулювання якісних зрушень у структурі ресурсної бази банків у напряму залучення довгострокових коштів ухвалило постанову від 16 червня 2011 р. №195 "Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку". Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Цією постановою передбачено:

1) установлення таких нормативів обов'язкового резервування для формування банками обов'язкових резервів: строкові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб у національній валюті - 0; короткострокові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті - 6; довгострокові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті - 2; кошти вкладів (депозитів) юридичних і фізичних осіб у національній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках - 0; кошти вкладів (депозитів) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках - 8; кошти, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів у національній валюті, - 0; кошти, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в іноземній валюті, - 2;

2) дозволити банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів придбані ними цільові облігації внутрішніх державних позик України, випущені з метою залучення коштів для фінансування заходів, пов'язаних з підготовкою і проведенням чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні, у розмірі 50% їх номінальної вартості;

3) спрощення порядку проведення Національним банком України з банками операцій прямого репо.

"Такий крок - загальносвітова тенденція центральних банків багатьох країн світу щодо проведення більш жорсткої грошово-кредитної політики з метою стримування інфляційного тиску. Це відбувається, зокрема, і через посилення вимог до формування банками обов'язкових резервів. До підвищення нормативів обов'язкового резервування вдалися центральні банки Китаю, Росії, Туреччини.

Реалізація зазначеної постанови сприятиме посиленню ролі відсоткової політики в регулюванні грошово-кредитного ринку, послабленню інфляційних процесів та більш ефективному спрямуванню банками ресурсів на кредитування реального сектору економіки та підтримку подальшого економічного зростання", - йдеться в постанові.