ua en ru

НБУ розробив проект для зменшення обігу готівкових

НБУ розробив проект для зменшення обігу готівкових Фото: Валерія Гонтарєва

Ініціатива про зниження граничної суми розрахунків у готівковій 50 тис. грн не знаходить підтримки

Національний банк України розробив проект "Cashless Economy", спрямований на зниження розрахунків готівкою в Україні. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, ініціатива щодо зниження граничної суми розрахунків готівкою до 50 тис гривень не знаходить підтримки.

"Ми вийшли з цією ініціативою ще рік тому, але нас зараз ще ніхто не підтримує з цією ініціативою", - заявила Гонтарєва.

Замість цього, повідомила глава Нацбанку, регулятор розробив проект "Cashless Economy", який найближчим часом буде представлений бізнесу і "Укрпошті".

"Вже зараз великі суми пенсій виплачують не на карту і, якщо ви подивіться, навіть якщо пенсія виплачується на картку, то дуже часто ці гроші знімаються в банкоматах і після цього використовуються, як безготівкові", - додала Гонтарєва. За її словами, введення проекту допоможе швидко вивести розрахунки з тіні.

"Якщо ми не можемо це зробити за законодавством, ми зараз спробуємо зробити це на рівні бізнес - зробити так, безготівкові розрахунки були найдешевшими і найбільш швидкими", - зазначила Гонтарєва.

Нагадаємо, НБУ збільшив добовий ліміт зняття валюти з депозитів для клієнтів банків.