ua en ru

НБУ розділить банки на кластери для нагляду

НБУ розділить банки на кластери для нагляду Фото: Національний банк України

В основу розподілу за групами ляжуть оцінка ризиків та бізнес-моделей

Національний банк України (НБУ) переходить до кластерного варіанту нагляду за банками. Це рішення - частина комплексної програми реформ фінансового сектору до 2020 р., повідомляє прес-служба Нацбанку з посиланням на слова директора департаменту банківського нагляду Катерини Рожкової.

За її словами, банківський нагляд буде проводитися регулятором за кластерами фінустанов, згрупованими на основі оцінки ризиків, а не за обсягом активів, як це відбувається зараз. Серед критеріїв для створення нових груп будуть також бізнес-моделі банків, характер здійснюваних банками операцій. В один кластер також будуть об'єднуватися банки з одним власником. "Для кожного з таких наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи", - додала Е. Рожкова.

У прес-службі також роз'яснюють, що групи I і II будуть розділені на такі кластери, як "державні банки", "великі приватні банки" і "банки, що належать міжнародним банківським групам". Групи III і IV розділятися на кластери за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику і характеру здійснюваних операцій. Інформація про належність банків до того чи іншого кластера розголошуватися не буде.

Катерина Рожкова також сказала, що використання кластерів дасть регулятору можливість оптимізувати навантаження кураторів з нагляду, визначити актуальні напрямки для аналізу операцій банків і скоординувати активність наглядових підрозділів, фінмоніторингу і валютного контролю.
Щоб представити нову модель банківського нагляду, регулятор проведе зустріч з банками III і IV груп на початку жовтня.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомив про намір заборонити 11 компаніями проводити аудит фінзвітності банків.