ua en ru

НБУ розглядає зниження граничної суми готівкових розрахунків

Національний банк України (НБУ) розглядає зниження граничної суми готівкових розрахунків. Про це під час щотижневої наради в НБУ заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, передає прес-служба регулятора.

Гонтарєва зазначила, що необхідно активізувати напрями в цьому напрямку і визначити оптимальну граничну межу готівкових розрахунків.

"Зниження максимально дозволеної суми розрахунків готівкою буде стимулювати розвиток безготівкового ринку і дасть можливість залучити додаткові ресурси в банківську систему", - сказала Гонтарева і додала, що такий крок буде сприяти зменшенню тіньового сектора економіки України.

Також Гонтарєва запропонувала розглянути можливість випуску депозитних сертифікатів НБУ, номінованих в іноземній валюті.

"Окрему увагу учасники наради приділили обговоренню норм закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" від 02.03.2015 № 211-VIII (далі - Закон). Занепокоєння банківської спільноти та учасників ринку пов'язано з відсутністю чіткого порядку справляння та адміністрування збору відповідно до норм закону. Зокрема, ним передбачено, що починаючи з 13.03.2015 доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язаних з переходом права власності на такі валютні цінності, оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%", - йдеться в ообщении.

За словами директора департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Миколи Чемерука, щоб вирішити це питання проводяться консультації з представниками Нацбанку, Державної фіскальної служби і банків, найближчим часом будуть надані детальні роз'яснення учасникам ринку

Нагадаємо, обсяг готівкових валютних розрахунків на міжбанку в лютому виріс на 32%.