ua en ru

НБУ розглядає "кіпрський сценарій" порятунку проблемних банків, - джерело

У Нацбанку України всерйоз розглядають можливість застосування кіпрського сценарію до вирішення проблем найбільших банків, які через девальвацію і відток вкладів можуть опинитися на межі банкрутства.

У Нацбанку України всерйоз розглядають можливість застосування кіпрського сценарію до вирішення проблем найбільших банків, які через девальвацію і відток вкладів можуть опинитися на межі банкрутства. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на власні джерела.

Цей сценарій передбачає капіталізацію банків за рахунок найбільших вкладників, яким буде "запропоновано" поміняти їх внески, що перевищують гарантовану державою суму, на акції банку. Таке рішення має прецедент на Кіпрі: представники кіпрського Мінфіну, Центрального банку Кіпру і трійки кредиторів на переговорах в Нікосії домовилися про списання 47,5% з депозитів понад 100 тис. євро в Bank of Cyprus, і конвертації суми списання в акції банку, які потім були депоновані на рахунках вкладників.

Пілотними банками для реалізації подібної схеми можуть стати "Брокбізнесбанк" і банк "Форум", хоча учасники ринку вважають це поганою ідеєю, яка викличе паніку великих вкладників (а саме вони є причиною краху більшості банків).

"Більш раціональним рішенням буде поділ активів цих банків на "погані" і "хороші". Хороші активи потім потрібно забезпечити портфелем депозитів, які потрапляють під гарантії держави, і передати життєздатному банку. "Погані" активи і депозити понад гарантованих сум потрібно залишити в банку і ліквідувати його за законною процедурою", - розповів один з фінансистів на умовах анонімності.

Раніше пропозиції санувати "Брокбізнесбанк" і "Форум" звучали від "Альфа-банку" (Україна) та "Дельта Банку".