ua en ru

У НБУ розповіли, як виводилися 16 млрд гривень ПриватБанку в ніч перед націоналізацією

У НБУ розповіли, як виводилися 16 млрд гривень ПриватБанку в ніч перед націоналізацією Фото: Рожкова розповіла як виводилися мільярди Приватбанку

Кошти давно числилися на коррахунках іноземних філій банку

Кошти, списані з рахунків ПриватБанку в ніч перед націоналізацією, були заздалегідь виведені через рахунки філій за кордоном. Про це в інтерв'ю порталу "Мінфін" розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, більша частка з виведених 16 млрд гривень, а саме 12 млрд гривень, давно рахувалася на балансі банку, але враховані ці кошти були на рахунках кипрської і латвійської "дочок" ПриватБанку.

"Треба розуміти, що ці гроші не виводилися за один день. Це цілий процес. 16 млрд перебували на балансі банку давно, більша частина з них (12 млрд) значилася, як гроші на коррахунках в латвійській дочці і на кіпрській філії", - повідомила Рожкова.

Як пояснила Рожкова, кошти були записані як покриття за акредитивами, випущеними деякими відомими міжнародними компаніями на користь клієнтів, пов'язаних с попередніми власниками Привату.

Відповідно до міжнародного законодавства, якщо компанія не виконує умов за акредитивом, ці гроші повинні бути списані на користь компаній, які випустили акредитив. Якщо ж умови акредитива виконані, — гроші повертаються Привату.

В ніч перед націоналізацією (коли закінчувалися терміни погашення акредитивів-ред.), банк сам ініціював дострокове списання коштів у рахунок погашення гарантій перед згаданими іноземними компаніями, по суті, на користь пов'язаних з екс-власниками Привату клієнтів.

Таким чином, пояснила Рожкова, гроші з коррахунків бухгалтерськими проводками, без реального руху, були трансформовані в дебіторську заборгованість.

"Тобто грошей вони в цей момент не виводили, це було зроблено давно. Просто гроші з однієї, більш високоліквідної статті балансу, перемістили на іншу. Після цього всі 12 млрд відразу звалилися у резерви", - констатувала заступник голови НБУ.

Нагадаємо, раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва повідомила, що ПриватБанк потребує докапіталізації на ще 30 млрд гривень.