ua en ru

У НБУ розповіли, як буде працювати Кредитний реєстр Нацбанку

У НБУ розповіли, як буде працювати Кредитний реєстр Нацбанку Фото: Національний банк України (НБУ)

Зокрема, передбачено створення "чорного" списку неплатників

Національний банк України (НБУ) затвердив положення про створення Кредитного реєстру банків, що набула чинності 6 травня. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Такий реєстр дозволить банкам зменшити ризики, а Нацбанку – реагувати на проблеми банківського сектора оперативніше.

Згідно з документом, всі українські банки повинні будуть поповнювати єдину базу, управляти якою буде Нацбанк. У список потраплять всі боржники, які не повернули як мінімум 372 300 грн (10 мінімальних зарплат).

До реєстру внесуть ПІБ, дату народження, ІПН, інформацію про кредит, вид діяльності боржника, розмір прострочення, інформацію про пов'язаних з банком осіб, належність боржника до пов'язаних контрагентам і т.д. Перед тим, як видавати кредит, фінансова установа має перевірити, чи є інформація на їх потенційного клієнта в єдиному реєстрі.

Крім того, передбачено також створення так званого "чорного" списку боржників, для яких можливість одержання кредиту зведеться до "нуля".

Нагадаємо, в лютому Верховна Рада України схвалила створення Кредитного реєстру Національного банку України. За ухвалення такого рішення проголосували 226 депутатів.