ua en ru

НБУ розповів про ризики для фінансової стабільності України

НБУ розповів про ризики для фінансової стабільності України Фото: НБУ розповів про ризики для стабільності фінсектора

Низький темп реформ і затримка зовнішнього фінансування чинять негативний вплив на фінансову стабільність країни

Системні ризики українського фінансового сектору зменшилися протягом 2016 року. Про це йдеться у другому звіті про фінансову стабільність, опублікованій Національним банком України.

Аналітики Нацбанку стверджують, що причиною зменшення ризиків стало зростання реального ВВП, контрольована інфляція і значне скорочення дефіциту державних фінансів.

Крім того, покращилася ситуація в реальному секторі економіки, у зв'язку з зменшенням боргового навантаження. З цієї причини Нацбанк закликає українські банки активніше кредитувати орієнтовані на внутрішній попит підприємства, а також малий, середній і мікробізнес з помірним борговим навантаженням.

Однак, досі залишаються фактори ризику, що негативно впливають на фінансову стабільність України. Серед основних, регулятор виділив:

- можливість ескалації російської агресії на сході України;

- повільні темпи економічного зростання основних торговельних партнерів;

- низький темп реформ;

- висока ймовірність затримки фінансування з боку Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів.

В довгостроковій перспективі фінансової стабільності також перешкоджають відсутність прогресу у захисті прав кредиторів, зволікання з судовою реформою і прийняттям необхідних законів, неузгодженість дій правоохоронних органів.

Нагадаємо, S&P підтвердило рейтинг України на рівні "В-/У" зі стабільним прогнозом.