ua en ru

В НБУ прокоментували запуск внутрішньодержавної платіжної системи

В НБУ прокоментували запуск внутрішньодержавної платіжної системи Фото: НБУ

У Національному банку України (НБУ) позитивно ставляться до появи на ринку банківських послуг нових платіжних систем і намагаються видавати дозвільні документи у встановлені терміни. Про це заявив заступник голови НБУ Яків Смолій, передає "Апостроф".

"Чим більше платіжних систем, тим ринок більш конкурентоспроможний. Ми не бачимо в цьому чогось поганого. Оскільки для власників – це бізнес, для населення - послуга. Тому ми всіляко підтримуємо подібні починання тих чи інших компаній", - запевнив Смолій "Апостроф", відповідаючи на питання про можливість запуску внутрішньодержавної платіжної системи "Електрум Пеймент Систем" до кінця 2016 року.

За його словами, є певні терміни, протягом яких потрібно дати відповідь. "Або, у випадку зауважень до тих, хто подає документи, – їх додатково просять усунути або уточнити. Тобто, процес узгодження має обмежені терміни і ми намагаємося в ці терміни вкладатися", - розповів банкір.

"В принципі, ми документи вже дивилися. І у нас зауважень немає. А всі інші питання – коли система буде запущена, і інші нюанси – це більше Департамент платіжних систем знає", - цитує "Апостроф" головного економіста департаменту фінансового моніторингу НБУ Наталю Лепестій.

Нагадаємо, в Україні до кінця 2016 року почне працювати внутрішньодержавна платіжна система "Електрум Пеймент Систем", яка повинна забезпечити миттєві грошові перекази по всій країні і дозволить 98,5 % населення швидко здійснювати весь спектр платежів без банку і з мінімальною комісією. Другим етапом стане поява електронних грошей, емітентом яких є державний УкргазБанк.

В цьому ж банку населення отримає можливість цілодобово здійснювати платежі в електронних гривнях з реальним забезпеченням, робити грошові перекази, брати участь в мобільній комерції всіх операторів, а також у програмах лояльності з легальними фінансовими гарантіями. Е-гроші будуть запущені відразу після отримання дозвільних документів, яких "Електрум Пеймент Систем" очікує від НБУ до кінця 2016 року.

За словами економічного експерта Олександра Крамаренка, кілька фінансових компаній "стоять у черзі" на узгодження правил своїх власних платіжних систем. "Наприклад, мало не за півроку і більше чекають рішень відповідного департаменту НБУ з приводу узгодження правил своїх платіжних систем ТОВ "Фінансова Компанія Юапей" і ТОВ "Електрум Пеймент Систем", - написав Крамаренко у своєму блозі.