ua en ru

В НБУ прогнозують зростання депозитної бази банків та відновлення кредитування

В НБУ прогнозують зростання депозитної бази банків та відновлення кредитування Фото: Дмитро Сологуб

На думку заступника голови НБУ, регулятор може пом'якшити монетарну політику

Національний банк України прогнозує збільшення обсягів депозитів у банках і пожвавлення ними кредитування. Про це в інтерв'ю виданню "Тиджень" сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

За його словами, на тлі відновлення економіки країни і зростання валового внутрішнього продукту очікується поступове вирівнювання балансу діяльності банків у бік отримання прибутку. Сологуб зазначив, що ті банки, які провели "чистку" своїх активів у минулому році, показали прибуток у своїх звітах.

"Я думаю, що розвиток банківської системи буде відбуватися у канві економічного відновлення. Можна очікувати поступового зростання депозитної бази, відновлення кредитування, висока ймовірність повернення банків до прибуткової діяльності", - сказав чиновник.

У свою чергу, Нацбанк, у разі стабільної макроекономічної ситуації в країні, буде поступово переглядати свої регуляторні акти щодо монетарної політики у бік їх пом'якшення, а також знижувати процентні ставки.

У той же час, за словами заступника голови НБУ, ризики зберігаються високими, оскільки українська економіка дуже залежна від зовнішніх факторів. Також не варто забувати про довгострокову перспективу, у якій настане період виплат заборгованостей за зовнішніми позиками, - підсумував Сологуб.

Нагадаємо, у Раді НБУ пояснили, як Україна буде повертати кредит МВФ.