ua en ru

В НБУ прогнозують подальше зниження інфляції у 2018 році

В НБУ прогнозують подальше зниження інфляції у 2018 році Фото: Національний банк України (НБУ)

До кінця року рівень інфляції складе 8,9%

Національний банк України (НБУ) прогнозує подальше зниження інфляції протягом цього року. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Споживча інфляція продовжить поступово знижуватися у відповідності з прогнозом Національного банку, оприлюдненому в Інфляційному звіті за квітень 2018 року. Вона складе 8,9% на кінець поточного року і повернеться в цільовий діапазон в середині 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Проте в Нацбанку попередили, що такий прогноз буде залишатися актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення - подальшого просування у впровадженні структурних реформ, зокрема в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду.

Також регулятор відзначив, що зниження інфляції відбувається згідно з попередніми прогнозами.Так, минулого місяця, за даними Держстату, загальна інфляція сповільнилася - до 13,1% в річному вимірі. Відхилення цього показника від останнього прогнозу Національного банку було незначним, викликане найбільш волатильними компонентами і, ймовірно, буде нівельовано у наступні місяці.

За попередніми оцінками Національного банку, в травні інфляція істотно знизиться, відображаючи як статистичні ефекти бази порівняння, так і значне здешевлення продуктів харчування.

"У річному вимірі ми очікуємо, що падіння буде досить значним - нижче 12%, тобто, в місячному параметрі це означає, що десь близько нуля. Але це високочастотні дані ... Можуть бути коливання, особливо, коли на ринок виходять пропозиції сезонних овочів і фруктів ", - сказав заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

Проведення Національним банком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати фундаментальний інфляційний тиск. Про це свідчить показник базової інфляції - він у квітні залишився незмінним на рівні 9,4% в річному вимірі і відповідав прогнозамНационального банку.

Найбільш відчутно вплив монетарної політики проявилося через канал обмінного курсу гривні, сприяючи зміцненню з січня поточного року. Також спостерігається деяке поліпшення інфляційних очікувань.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) підтвердив прогноз інфляції на 2018 рік у 8,9% за підсумками квітня.