ua en ru

НБУ прогнозує продовження зниження інфляції

НБУ прогнозує продовження зниження інфляції Фото: глава НБУ Валерія Гонтарєва

Регулятор відзначає, що усвідомлює існуючі ризики посилення тиску на ціни

Національний банк України (НБУ) повідомив що спадна динаміка інфляції збережеться, чому сприятиме низька вартість енергоресурсів на світових ринках, також спадну динаміку інфляції продовжить визначати низький споживчий попит. Про це повідомила журналістам голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

За даними Нацбанку, споживча інфляція в листопаді практично не змінилася по відношенню до показника жовтня - 46,6%. базова інфляція знизилася в листопаді до 37,9 % з 40,1% у жовтні.

Як повідомляє регулятор, правління НБУ усвідомлює існуючі ризики посилення тиску на ціни. Основним джерелом такого тиску є низький попит на товари українського експорту. Також ризик становить розпочатий Федеральним резервом США цикл підвищення процентної ставки вперше з 2006 року і девальвація валют країн-торговельних партнерів. Іншим ризиком зростання інфляції є можливе підвищення акцизу на алкоголь і тютюн.

Враховуючи ці фактори, НБУ вважає необхідним зберегти існуючі монетарні умови, насамперед для збереження інфляційних очікувань.

Нагадаємо, НБУ зберіг облікову ставку на рівні 22%.