ua en ru

НБУ продовжив заборону на переказ за кордон валюти на понад 150 тис. грн

Національний банк України продовжив до 3 червня 2015 р. заборону на переказ за кордон валюти на понад 150 тис. грн. Про це йдеться в постанові Нацбанку №160 від 3 березня.

"За дорученням фізичних осіб за межі України здійснюються перекази іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями: без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття - суму, що в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в один операційний (робочий) день. Фізичні особи-нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів; з поточного рахунку в іноземній валюті - на суму, що в еквіваленті перевищує 15 000 гривень, але не більше 150 000 гривень в місяць", - сказано в документі.

Зазначені вимоги не поширюються на оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих; оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном; на перекази, які существляются на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів; оплату витрат на навчання виключно для оплати навчального процесу; перекази коштів, отриманих як оплата праці нерезидентами в Україні, пенсії, аліменти; оплату витрат іноземним судовим, слідчим, нотаріальним та іншим повноважним органам (у тому числі сплата податків, зборів, інших обов'язкових платежів); перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання.

Нагадаємо, 1 вересня НБУ продовжив обмеження продажу інвалюти фізособам і заборонив виведення інвалюти з карт.