ua en ru

НБУ презентував нову 20-гривнєву купюру

НБУ презентував нову 20-гривнєву купюру Фото: НБУ презентував нову 20-гривневу купюру

Номінал купюри - 20 гривень, тираж - 1 млн штук

Сьогодні, 26 серпня, Національний банк України презентував нову 20-гривневу банкноту, випуск якої присвячений 160-річчю з дня народження Івана Франка. Про це повідомляє "5 канал".

"Загалом, у світі такий вид продукції, як пам'ятні банкноти, присвячені знаковим подіям в історії та культурі країни, є досить популярною справою, але у нас це не було поширене", - зазначив під час презентації заступник голови НБУ Яків Смолій.


За словами Смолія, розробка банкноти тривала майже рік, і ця робота демонструє всі інноваційні можливості Банкнотно-монетного двору. Пам'ятні банкноти будуть введені в обіг з 1 вересня 2016 року. Тираж становить один мільйон штук. 20 тис примірників цих банкнот будуть упаковані в сувенірні конверти і будуть реалізовуватися регіональними управліннями представництва НБУ за ціною 31 грн, решта будуть реалізовуватися за ціною 27 грн.

Смолій розповів про те, що нова банкнота значно відрізняється дизайном від сьогоднішньої 20-гривневої банкноти, що перебуває в обігу. Зокрема, портрет Івана Франка знаходиться в центрі банкноти, а дизайн відповідає дизайну введених в обіг в 2014-2015 роках 100-і 500-гривневих купюр.

Також заступник голови НБУ підкреслив, що при створенні банкноти були використані усі сучасні захисні елементи, які використовуються на банкнотах високого номіналу, в тому числі і льон, який надає купюрі велику еластичність і міцність.

НБУ презентував нову 20-гривнєву купюру

Фото: купюра присвячена 160-річчу від дні народження Івана Франка

НБУ презентував нову 20-гривнєву купюруФото: банкнота має максимальний рівень захисту

Нагадаємо, НБУ представив нові монети на честь ювілею незалежності України.