ua en ru

НБУ пояснив зростання дефіциту держбюджету

НБУ пояснив зростання дефіциту держбюджету Фото: НБУ пояснив причину зростання дефіциту держбюджету

Зростання дефіциту держбюджету в липні обумовлений відсутністю перерахувань прибутку Нацбанку і збільшенням відшкодування ПДВ

Зростання дефіциту державного бюджету України до 14,9 млрд гривень в липні і 49,9 млрд гривень з початку року обумовлений відсутністю перерахувань в казну прибутку Національного банку та приростом відшкодування податку на додану вартість при одночасному зростанні витрат за ключовими соціальним напрямами. Про це свідчить макроекономічний і монетарний огляд НБУ, опублікованому на сайті регулятора.

Відповідно до огляду, у липні доходи держбюджету скоротилися в річному вираженні на 17,5%, у тому числі суттєво знизилися неподаткові надходження, включаючи перерахування від НБУ.

Крім того, у липні вперше у поточному році зафіксовано незначне зниження податкових надходжень - на 0,3% в річному вираженні - після компенсації низького відшкодування ПДВ в червні.

Також знизилися надходження податку на прибуток підприємств у зв'язку зі зміною підходів до адміністрування. Одночасно зросли витрати по ключовим соціальним напрямами, включаючи витрати на оплату праці та на соціальне забезпечення після збільшення обсягів субсидій населенню для оплати послуг ЖКГ в результаті підвищення тарифів.

Нацбанк зазначив, що основним джерелом фінансування бюджетного дефіциту залишалися випуски облігацій внутрішньої держпозики, від розміщення яких уряд отримав 3,5 млрд гривень і 98 млн дол. США в липні, або 25,3 млрд гривень і майже 2 млрд доларів з початку року.

Нагадаємо, дефіцит держбюджету України в I півріччі склав 34,8 млрд гривень.