ua en ru

НБУ має намір скасувати банківський контроль сплати ЄСВ

НБУ має намір скасувати банківський контроль сплати ЄСВ Фото: НБУ

Також пропонується перейти на електронний документообіг між банками і ГФС

Національний банк України (НБУ) підтримав пропозицію Незалежної асоціації банків України (НАБУ) скасувати обов'язковий контроль банками оплати ЄСВ своїми клієнтами при перерахуванні зарплати працівникам. Про це йдеться у повідомленні на сайті асоціації.

Згідно з повідомленням, НАБУ отримала від Нацбанку лист, в якому регулятор запевняє про підтримку отриманих пропозицій та повідомляє про те, що особисто звернувся до фіскальної служби і Мінфіну із проханням також підтримати ініціативи асоціації.


Крім того, НАБУ нагадала, що на початку квітня поточного року організація звертала увагу держорганів на неоднозначність і неповноту роз'яснень ГФС щодо процедури здійснення банками контролю за сплатою цього податку. На думку асоціації, невизначеність призводить до різного трактування розпорядження, і, як наслідок, до різної банківській практиці здійснення такого контролю.

В результаті банки змушені втручатися у господарську діяльність своїх клієнтів і виконувати не властиві їм функції, що призводить до непорозумінь у взаєминах з клієнтами та затримок з перерахуванням коштів на їх "зарплатні" рахунки.

Також, як повідомляє НАБУ, в офіційному листі на адресу НБУ, Мінфіну і ГФС було запропоновано відмовитися від надання клієнтами довідок-розрахунків у паперовій формі та перейти на електронний документообіг між банками і ГФС.

Нагадаємо, раніше Мінфін пропонував спростити обмін податковими даними.