ua en ru

НБУ планує спростити юрособам відкриття та закриття рахунків

НБУ планує спростити юрособам відкриття та закриття рахунків Фото: Національний банк України

Проект передбачає скасування обов'язкового подання виписки з Єдиного держреєстру

Національний банк України (НБУ) розробив проект постанови "Про затвердження змін до інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах". Інформація про це опублікована на сайті регулятора.

Документ передбачає зменшення кількості документів, які подаються суб'єктами господарювання у банк під час відкриття рахунків у банках України. Зокрема, регулятор пропонує скасувати вимоги Постанови НБУ № 492 від 12 листопада 2003 р. про обов'язкову подачу юрособам виписки з Єдиного державного реєстру та встановити натомість вимога до банків - самостійно отримувати дані про клієнта з Єдиного держреєстру.

У проекті Нацбанк також пропонує затвердити такі зміни, як створення можливості для банків формувати справи з юридичного оформлення рахунку клієнта в електронному вигляді, розширити режим функционарования поточних рахунків фізичних осіб - резидентів та нерезидентів в іноземній валюті, спростити порядок відкриття рахунків для нерезидентів - інвесторів в частині посвідчення справжності підпису на картці зі зразками підписів, і інше.

Проект постанови винесено на громадське обговорення. Пропозиції та зауваження до проекту приймаються до 3 вересня 2015 р.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв про те, що депозити в гривні зростають третій місяць поспіль.