ua en ru

НБУ очікує ухвалення закону про вдосконалення захисту прав споживачів фінпослуг, - Рожкова

НБУ очікує ухвалення закону про вдосконалення захисту прав споживачів фінпослуг, - Рожкова Фото: НБУ чекає закону про захисту споживачів фінпослуг (НБУ)

Регулятор відзначає передумови для пожвавлення споживчого кредитування

Національний банк очікує прийняття проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг" у другому читанні. Про це сьогодні під час міжнародної конференції по захисту прав споживачів заявила заступник глави НБУ Катерина Рожкова, передає кореспондент РБК-Україна.

"З прийняттям цього законопроекту ми, НБУ, отримаємо, по-перше, мандат на право займатися підвищенням фінансової обізнаності кінцевих споживачів. З іншого боку, ми будемо мати право розробляти стандарти розкриття ирформации комерційними банками і ці стандарти будуть набагато глибше, набагато більш істотні, ніж ті, що ми були до цього ", - заявила Рожкова.

За її словами, після прийняття законопроекту в Україні має відновитися довіру споживачів фінансових послуг до банківських установ. Представниця НБУ зазначила, що зараз на темпи відновлення кредитування серйозно впливають частину непрацюючих кредитів і велика кількість зареєстрованих у парламенті законопроектів щодо захисту прав кредиторів.

Однак, за словами Рожкової, макроекономічні та фінансові передумови для відновлення кредитування та співпраці з клієнтами на сьогоднішній день вже є.

Нагадаємо, НБУ підтримує ідею запровадження інституту фінансового омбудсмена.