ua en ru

НБУ відсторонив одного з членів наглядової ради "Укргазпромбанк"

НБУ відсторонив одного з членів наглядової ради "Укргазпромбанк" Фото: НБУ

Івана Діяка відсторонено, ураховуючи невідповідність його ділової репутації вимогам, установленим Національним банком України

Національний банк України (НБУ) відсторонив Івана Діяка з посади члена наглядової ради Публічного акціонерного товариства "Укргазпромбанк" та вимагає від банку його заміни на іншу особу. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку з посиланням на рішення комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем.

"Ураховуючи невідповідність ділової репутації Івана Діяка вимогам, установленим Національним банком України, комітет з питань нагляду вирішив відсторонити Івана Діяка від посади члена Наглядової ради та вимагати від банку замінити його на іншу особу", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, у червні 2015 року Нацбанк посилив вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків. Зокрема, особа на десять років позбавляється права бути власником істотної участі або керівником банку, якщо вона була власником істотної участі в банку станом на будь-яку дату протягом одного року до віднесення банку до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі здійсненням ризикової діяльності.

Також у повідомленні йдеться, що ПАТ "Укргазпромбанк" було віднесено до категорії неплатоспроможних 7 квітня 2015 року, зокрема, у зв'язку зі здійсненням ризикової діяльності.

"На той момент власниками істотної участі були Іван Діяк (24,5167% акцій Банку) та Олег Діяк (24,0973% акцій Банку). Варто зазначити, що вони були власниками істотної участі також станом на 1 січня 2014 року та 1 січня 2015 року. Так як вказані акціонери були власниками істотної участі до визнання його неплатоспроможним, їх ділова репутація була визнана такою, що не відповідає вимогам Національного банку (не є бездоганною)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в серпні 2015 року банк було продано інвестору - Primestar Energy FZE - та припинено тимчасову адмiнiстрацiю. 10 серпня 2015 року в ПАТ "Укргазпромбанк" відбулась низка кадрових призначень, зокрема Івана Діяка було призначено членом Наглядової ради.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування Національного банку України (НБУ), Леонід Антоненко 9 вересня покинув свою роботу в Нацбанку.