ua en ru

НБУ відніс банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних

НБУ відніс банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних Фото: банк "Юнісон" визнано неплатоспроможним

Ще один банк в Україні визнано неплатоспроможним

Національний банк України відніс ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних у зв'язку з непрозорою структурою власності. Про це йдеться в постанові правління НБУ від 28 квітня 2016 року № 300/БТ, передає пресс-служба регулятора.

Повідомляється, що з середини 2014 року НБУ неодноразово звертав увагу банку "Юнісон" на невідповідність структури його власності вимогам прозорості. Зокрема, станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD – 82,5% акцій банку і компанія MCHL Finance LTD – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася, враховуючи те, що учасниками кожної з них були більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.


"У листопаді 2014 року структура власності банку змінилася і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структури власності була розкрита банком Національному банку України лише після вступу в силу в березні 2015 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні акціонерами банку є 11 компаній, зареєстрованих на Кіпрі, жодна з яких не володіє часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб у свій час були чи є зараз членами наглядової ради ПАТ "Банк "Юнісон".

"Кошти 98,3% вкладників банку відшкодуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів у обсязі близько 127 млн. грн", - йдеться в повідомленні.

У той же час в Юнісон Груп розцінили введення тимчасової адміністрації в банк як рейдерську атаку державного рівня.

"Ми, акціонери банку "Юнісон", розцінюємо рішення НБУ про введення в банк тимчасової адміністрації як факт безпрецедентного державного рейдерства. Наголошуємо, що банк "Юнісон" є платоспроможним, працює і завжди працював за виключно прозорою фінансовою моделлю, виконуючи всі нормативи і вимоги НБУ, всі свої зобов'язання перед клієнтами і вкладниками. Ми будемо боротися за права своїх клієнтів і вкладників, свого колективу і захищати їх в судовому порядку", - йдеться в повідомленні Юнісон Груп.

Нагадаємо, НБУ ліквідує банки "Софійський" і "Петрокоммерц-Україна".