ua en ru

У НБУ відзначили зниження впливу негативних факторів на курс гривні

У НБУ відзначили зниження впливу негативних факторів на курс гривні Фото: Олег Чурий (НБУ)

Після сезонного зниження відновлюється пропозицію валюти з боку аграріїв

У Національному банку України відзначили зниження впливу негативних факторів, що обумовили девальвацію гривні на початку року. Про це у своєму коментарі щодо ситуації на валютному ринку країни повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий.

За його словами, збільшилися надходження валюти від нерезидентів, які беруть участь в аукціонах Міністерства фінансів з розміщення ОВДП у гривні. З початку року обсяг гривневих ОВДП у портфелі нерезидентів зріс більш ніж у два рази - з 511 млрд гривень до 12 млрд гривень.

По-друге, відновлюється пропозицію валюти з боку аграрних підприємств після його сезонного зниження в січні.

Крім того, завдяки збереження сприятливої кон'юнктури на ринку металургії, збереглося високу пропозицію валюти на ринку.

На стан валютного ринку вплинуло також поліпшення девальваційних очікувань і збільшення пропозиції валюти з боку клієнтів на готівковому сегменті валютного ринку з другої половини січня в результаті поступового зміцнення курсу гривні. Зокрема, обсяг чистого пропозиції валюти на готівковому ринку зріс у січні до 257 млн доларів, що є найбільшим обсягом за місяць з липня 2017 року.

"Національний банк підкреслює, що після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні в 2015 році такі зміни динаміки курсу є природними для валютного ринку України, якому властива певна сезонність. Попередні роки показують, що дія тимчасових несприятливих чинників на початку року зазвичай нівелюється протягом решти року, що і спостерігається зараз", - пояснив Чурий.

Нагадаємо, за словами директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, різкі коливання на світових фінансових ринках в останні кілька днів не викликають занепокоєння, оскільки економічне зростання досить стабільний.