ua en ru

НБУ визначив порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів

НБУ визначив порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів Фото: Національний банк України

Регулятор привів свою нормативно-правову базу у відповідності з новим Законом "Про місцеві вибори"

Національний банк України (НБУ) визначив порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів місцевих організацій партій та кандидатів. Інформацію про відповідну постанову від 1 вересня 2015 р. №571 "Про внесення змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах", опублікувала прес-служба регулятора.

Постанова передбачає можливість відкривати в банку за власним вибором накопичувальний та поточний рахунки виборчих фондів місцевої організації партії, кандидати в депутати від якої зареєстровані в багатомандатних виборчих округах. Таким же чином дозволяється відкривати і закривати поточний рахунок виборчого фонду кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.
У повідомленні прес-служби також зазначається, що прийняття постанови обумовлено необхідністю привести нормативно-правову базу регулятора у відповідність із вимогами нового Закону України "Про місцеві вибори". Зокрема, в Законі зазначено, що НБУ за погодженням з Центральною виборчою комісією повинен встановити порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів місцевих організацій партій та кандидатів не пізніше 50 днів до дня голосування. Постанова № 571 регулює дане питання.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв про те, що кількість українських банків з початку року скоротилася на 37 і станом на 1 серпня склала 126 банків.